Suntem îngrijorați să vedem acuzațiile OLAF împotriva șefului partidului de guvernământ român

Președintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor, Michael Schneider, și-a declarat îngrijorarea față de acuzațiile OLAF la adresa liderului social-democrat Liviu Dragnea,

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.11.2017 - 17:07

Michael Schneider afirmă că în orice stat membru UE, această situație ar provoca imediat demisia politicianului respectiv până la clarificarea cazului în justiție. 

„PPE sprijină puternic investițiile în UE și susține o utilizare eficientă a fondurilor structurale, îmbunătățirea capacității administrative, mai ales a achizițiilor publice. În plus, doresc să reafirm responsabilitatea politică pe care o avem pentru cheltuirea banilor UE, care include și lupta împotriva corupției. Suntem îngrijorați să vedem acuzațiile OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă) împotriva șefului partidului de guvernământ român. În orice stat membru UE, această situație ar provoca imediat demisia politicianului respectiv până la clarificarea cazului în justiție”, a afirmat Schneider, ieri, la Cluj-Napoca, în discursul rostit în cadrul Congresului Ligii Aleșilor Locali ai PNL, potrivit Agerpres.

El a subliniat că fiecare lider politic local, regional și național are datoria de a combate corupția, deoarece contravine încrederii cetățenilor în valorile democratice și dezvoltării sănătoase a comunităților.

„În același timp, sunt sigur că OLAF nu intenționează să creeze obstacole în calea investițiilor. Dimpotrivă, scopul său este de a asigura o utilizare responsabilă a banului public, astfel încât fiecare euro investit în regiunea și orașul dumneavoastră să atingă un potențial maxim, în interesul cetățenilor”, a spus președintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor.

Acesta a vorbit despre impactul pe care legislația UE îl are asupra comunităților și despre faptul că este important ca vocea acestora să fie auzită la Bruxelles, condiții în care liderii regionali și locali trebuie să aibă un punct de vedere nu doar asupra legislației europene, ci și să decidă direcția către care va merge Europa.

Schneider a vorbit și despre necesitatea simplificării procedurilor de acordare a fondurilor structurale și de investiții. „Trebuie să diminuăm birocrația în interesul beneficiarilor. De exemplu, știu că autoritățile locale se confruntă cu dificultăți din cauza procedurilor anevoioase.

Comisia Europeană este conștientă de aceste dificultăți și dorește să simplifice cât se poate de mult. Pe de altă parte, trebuie verificat și dacă această complexitate administrativă nu este provocată la nivel național în România. Autoritățile publice au obligația sa facă tot posibilul în sprijinul creșterii eficienței și a calității în implementarea proiectelor”, a subliniat Schneider.

El le-a sugerat delegaților că este momentul oportun să creeze un grup de lucru în cadrul PNL, care să discute și să identifice soluții privind regionalizarea și modernizarea administrativă în România.

Schneider a accentuat nevoia ca în România să se înțeleagă că, dacă fondurile europene nu vor fi utilizate, după 2020 va exista riscul unor reduceri majore de fonduri alocate țării noastre.

„Pentru țara dvs, din finanțarea totală de 30 de miliarde euro disponibile în perioada 2014 — 2020, plățile se ridică la aproximativ 3,5%, iar angajamentele depășesc 20%, cu șanse de creștere în viitorul apropiat. Mi s-a explicat că aveți un plan național de dezvoltare prin care este planificată infrastructură locală, dar, pe de altă parte, proiectele nu pot fi finanțate din cauza lipsei unui buget adecvat la nivel național. Aceste cifre scăzute necesită îmbunătățiri serioase și sunt convins că doriți să accesați cât mai multe finanțări europene. (...) Din experiența mea, pot spune că proceduri greoaie există și în alte state membre, inclusiv în Germania. Dar, în ciuda acestor provocări, nu există o sursă de finanțare mai eficientă și mai avantajoasă decât fondurile UE”, a mai afirmat oficialul european.

Comentarii