23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăSuntem în primul val, ne așteaptă al doilea. Guvernul pregătește o nouă...

Suntem în primul val, ne așteaptă al doilea. Guvernul pregătește o nouă stare de urgență

România a avut două luni de stare de urgență, la începutul epidemiei de coronavirus, iar acea perioadă a inclus cele mai dure restricții cunoscute de populația țării în ultimii 30 de ani.

Deși nimeni n-a dorit repetarea acestei situații, cele mai recente date medicale sunt tot mai îngrijorătoare și indică creșterea până la 5 la sută (față de 2,5 la sută, cât era inițial) a numărului de teste confirmate de coronavirus, din totalul testelor efectuate în România.

Starea de alertă, care a fost decisă după cele două luni de stare de urgență și care este acum în vigoare, s-a dovedit insuficientă pentru a ține sub control epidemia de coronavirus, inclusiv din cauză că autoritățile de la București au mai puține mijloace de acțiune.

Acesta este contextul în care Nelu Tătaru, numit ministru al Sănătății imediat după începutul primului val al pandemiei, a recunoscut, acum două zile, că este posibilă o reintroducere a stării de urgență în România, în momentul în care va începe al doilea val – moment care ar putea interveni în luna septembrie 2020.

Întrebat, într-un interviu televizat, cum va coordona Ministerul Sănătății măsurile necesare în cel de-al doilea val al pandemiei, ministrul Nelu Tătaru a răspuns astfel: “Starea de urgență ne-a dat acea coordonare. În momentul în care vom avea necesitatea unei stări de urgenţă, vom avea şi o coordonare. Eu sper ca primul val al pandemiei să ne fi învățat ceva și pe noi, ca Ministerul Sănătăţii, şi pe managerii de spitale şi să putem coordona, dacă nu unitar, măcar consolidat și solidar, orice efort pe care o să îl avem în eventualitatea unui val doi”.

Întrebat explicit de jurnalist dacă autoritățile vor fi dispuse să reintroducă starea de urgență, pentru a permite coordonarea acțiunilor de către Ministerul Sănătății, ministrul Nelu Tătaru a răspuns afirmativ.

“Da, cu preluarea coordonării, dar în acest moment, haideţi să terminăm primul val, să vedem că am ieșit, că am ieșit cu rezultate bune, că avem un timp sau un răgaz să ne pregătim de tot ce înseamnă pregătirea unui eventual val doi, atât ca şi depozite de materiale sanitare, de medicamente, de echipamente, iar eu sunt sigur că un eventual val doi nu ne va mai prinde, o dată, nepregătiţi ca materiale, dar nici ca parte umană, acum ştiind cu cine avem de-a face”.

Până la cel de-al doilea val al pandemiei, cel din toamnă, când ar putea fi reintrodusă starea de urgență, Guvernul este obligat să gestioneze primul val, în condiții de stare de alertă. Primele rezultate ale modului cum evoluează epidemia este că noua serie de măsuri de relaxare, care urmau a fi introduse din data de 1 iulie 2020, s-ar putea să nu mai fie permise. Astfel, urmau a fi permise redeschiderea restaurantelor în spații închise (nu doar a teraselor, cum este în prezent), redeschiderea piscinelor acoperite, precum și a sălilor de teatru și de spectacole.

Amintim că, într-o recentă declarație, fostul președinte Traian Băsescu susținea că, în opinia lui, Guvernul Orban n-ar fi trebuit să anuleze starea de urgență, ci să permită eventuale măsuri de relaxare doar „în interiorul stării de urgență”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă