3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăSUA ia poziție față de criza politică și constituțională de la Chișinău

SUA ia poziție față de criza politică și constituțională de la Chișinău

Departamentul de Stat al SUA a precizat, într-un comunicat de presă, că votul parlamentului moldovean pentru demiterea şefei Curţii Constituţionale este un „atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale a Republici Moldova”, relatează Reuters.

Deputaţii din parlamentul moldevean au acordat, vineri, un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii, printre care preşedintele acesteia Domnica Manole, pentru decizia lor de a susţine demersul Maiei Sandu în vederea convocării de alegeri parlamentare anticipate.

Tribunalul a susţinut o cerere pentru alegeri anticipate a preşedintelui Maia Sandu, care a fost aleasă ca preşedinte în noiembrie. Eforturile de numire a unui premier în Moldova au eşuat în mai multe rânduri, astfel alegerile anticipate par singura soluţie viabilă pentru ieşirea din criza politică.

În Parlament gruparea pro-rusă încă deţine o majoritate şi încearcă să blocheze dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor anticipate care ar putea duce la pierderea controlului în favoarea unei majorităţi pro-europene.

Departamentul de Stat a mai precizat în comunicat că este deosebit de îngrijorat că Parlamentul vizează Curtea Constituţională „care şi-a afirmat recent recent independenţa după ani în care a fost capturată de stat”.

„Îi îndemnăm pe lideri şi reprezentanţii Republicii Moldova să respecte statul de drept, să protejeze instituţiile democratice şi să lucreze împreună pentru a rezolva provocările cu care se confruntă ţara, inclusiv pandemia COVID-19 în curs”, se menţionează în comunicat.

UE a declarat în cursul zilei de luni că votul a fost un atac asupra ordinii constituţionale a Moldovei.

Pentru a fi respectată separarea puterilor în stat, votul pentru înlăturarea judecătorului, Domnica Manole, trebuie să fie convenit chiar de instanţă.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă