20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPolitică“Statutul magistraților”, adoptat de Comisie, merge în plen

“Statutul magistraților”, adoptat de Comisie, merge în plen

Principalul amendament propus de PSD şi adoptat vizează alineatul (3) al art. 96 din Legea 303 privind eroarea judiciară, cu următorul conţinut: “Alineatul (3) al articolului 96 privind eroarea judiciară se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Există eroare judiciară atunci când: a) S-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; b) S-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă în mod vădit şi indubitabil contrară legii sau situaţiei de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, precum şi atunci când, prin încălcarea clară şi incontestabilă a situaţiei de fapt sau a normelor juridice aplicabile, au fost afectate drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară”.
Un alt amendament al social-democraţilor se referă la modificarea alineatului (4) din art. 96: “Prin Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală, precum şi prin alte legi speciale, pot fi reglementate ipoteze specifice în care exista eroare judiciară”.
În schimb, Comisia a respins un amendament propus în timpul şedinţei de deputatul PSD Robert Cazanciuc. “Nu constituie eroare judiciară jurisprudenţa neunitară, revirimentul jurisprudenţial, interpretările judiciare susceptibile de a fi corectate prin intermediul căilor de atac ordinare sau extraordinare ori prin alte mecanisme ale ÎCCJ sau ale CCR”, era amendamentul propus de Robert Cazanciuc.
Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele Comisiei, a precizat, după şedinţă, că această nouă definiţie a erorii judiciare satisface deciziile CCR şi o mai bună răspundere a magistraţilor. “Am aşteptat şi noi decizia CCR pentru a avea o cât mai bună definiţie a erorii judiciare, am propus o nouă completare, ţinând cont de cele două decizii ale CCR şi credem că această nouă definiţie a erorii judiciare satisface pe de o parte deciziile CCR şi o mai bună răspundere a magistraţilor. Noi am spus de la început – ne dorim ca magistraţii să răspundă atunci când există rea-credinţă şi gravă neglijenţă, dar, în acelaşi timp, ne dorim şi o definiţie foarte bună a erorii, astfel încât să nu poţi să te îndrepţi împotriva unui magistrat oricând, numai atunci când există o eroare judiciară. Comparativ cu colegii noştri din opoziţie, am propus nişte texte – că mai bune, că mai rele – noi am venit constructiv şi am propus ceva în dezbatere. Între a propune ceva şi a nu propune, a nega tot timpul şi a spune că Puterea e rea şi legiferează într-un anumit fel – e o altă abordare”, a punctat Iordache.
La rândul său, deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că va sesiza din nou CCR în ceea ce priveşte eroarea judiciară. “Închipuiţi-vă că astăzi, în mai puţin de 50 de minute, fără a cunoaşte dinainte textele care au fost supuse votului, am reuşit, zic dânşii, să transpunem o decizie CCR. Este fals. Dacă una-două dintre propunerile de transpunere sunt de acceptat, în acord cu deciziile Curţii, celelalte sunt absolut discutabile. În ceea ce priveşte eroarea judiciară, bănuiesc, sesizarea pe care o vom face din nou la CCR ne va fi din nou admisă în considerarea lipsei de claritate, predictibilitate a textului. Gândiţi-vă că CCR a atras atenţia legiuitorului că textele neclare şi neconforme, necorelate cu alte texte normative, nu pot să îşi găsească locul în astfel de legi”, a afirmat Cupşa.
Deputatul USR Stelian Ion a criticat faptul că iniţiatorii amendamentelor nu au acceptat amânarea şedinţei, adăugând că nu a avut timpul necesar să le studieze.
De asemenea, el a afirmat că se va alătura demersului PNL de a ataca din nou la CCR adoptarea acestor modificări legislative. “Am solicitat o amânare pentru a exista acest răgaz. PSD a legiferat aceste texte, seara, noaptea, cum deja ne-a obişnuit. Este foarte grav ceea ce se întâmplă. (…) Şi de data aceasta am convingerea, alături de colegii din PNL, dacă vor dori să semnăm împreună o astfel de contestaţie, vom ataca din nou la CCR aşa cum au ieşit acum scrise pe genunchi, aseară, în grabă (n.r. – amendamentele). Sunt superficiale, nu respectă rigorile de predictibilitate şi de claritate ale unei norme legale şi vor fi declarate, sperăm noi, neconstituţionale”, a susţinut acesta. 

Cele mai citite

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă