13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăSpitale CFR transferate gratuit și în mod egal la autoritățile locale aparținând...

Spitale CFR transferate gratuit și în mod egal la autoritățile locale aparținând fiefurilor PSD și PNL

Mai exact, conform ziarului Puterea, șapte spitale vor merge către județele controlate de PNL, șase către PSD, iar cele două spitale din Capitală vor ajunge la Ministerul de Interne și cel al Apărării.

Încă din luna ianuarie 2023, PUTEREA a semnalat faptul că Sorin Grindeanu vrea să teleporteze spitalele CFR către baronii locali. Tonul trecerii spitalelor CFR la baronii locali a fost dat de edilul PSD al municipiului Buzău, Constantin Toma, iar ministrul Transporturilor, Grindeanu și premierul Ciucă i-au îndeplinit dorința primarului buzoian. Astfel că, în data de 25 mai 2023, ordonanța dedicată transferului a fost adoptată. Este vorba despre Ordonanța de Urgență nr. 41/2023.

Această ordonanță ridică suspiciuni, spun jurnaliștii Puterea, pentru că Sorin Grindeanu nu a pus în transparență acest proiect de ordonanță de urgență. De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență nu are avizul Consiliul Economic și Social.

Ministerul Justiției, aviz negativ

Grindeanu nu ar fi ținut cont de observațiile menționate în avizul negativ al Ministerului Justiției.

„Nu rezultă efectiv care este actul prin care se realizează transferul spitalelor, respectiv prezenta ordonanță de urgență, sau HG la care face referire, iar pe de altă parte, nu rezultă care este actul prin care se transferă atribuțiile și competențele MTI”, se menționează în avizul negativ al Ministerului Justiției.

Mai mult, Cătălin Predoiu a precizat că ”Utilizarea sintagmei „în domeniul public al unei entități” este contrară art.136 din Constituție conform căruia titularul dreptului de proprietate publică este statul sau UAT și autoritățile administrației publice centrale”.

De asemenea, Ministerul Justiției i-a recomandat premierului Nicolae Ciucă faptul că: „Este necesară completarea Notei de fundamentare și a preambulului proiectului cu justificări suplimentare din care să rezulte că există o situație extraordinară care impune adoptarea urgentă a acestor norme în vederea în vederea evitării unor grave atingeri aduse interesului public”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă