12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăSorin Grindeanu: Social democraţia s-a îndepărtat prea mult de componenta naţională

Sorin Grindeanu: Social democraţia s-a îndepărtat prea mult de componenta naţională

Noul prim vicepreşedinte al PSD onsideră că oricând partidul său poate da trei garnituri de guverne. “PSD are cei mai bine pregătiţi oameni pentru administrarea treburilor publice”, este de părere fostul prim ministru.

–         De ce v-aţi întors în PSD?

–         Pentru că pentru mine acasă înseamnă PSD, partid în care m-am înscris încă din 1996, când majoritatea colegilor mei de facultate activau în structurile PNL şi PNŢCD, Convenţia Democrată fiind la putere. Eram şi sunt un om de stânga.

–         Aveaţi 23 de ani. Ce satisfacţii aţi avut?

–         Am plecat de la munca de jos. Organizaţia de tineret, seniori. Am fost cel mai tânăr viceprimar PSD, în Timişoara. Apoi am ajuns ministru, preşedinte de Consiliu Judeţean, prim ministru.

–         Orice om care intră în vreun partid visează să ajungă prim ministru? Aţi avut şi această poziţie. Ce mai vreţi?

–         Partidul mi-a dat totul. Trebuie să ofer şi eu ceva la rândul meu.

–         A ajuns PSD la greu?

–         A fost o ţintă nedreaptă. Înainte, partidul era privit cu dragoste de români. A reuşit prin guvernările sale succesive să aducă cele mai mari creşteri economice şi nu în ultimul rând prosperitatea românilor.

 

 

–         Sunteţi un om de construcţie?

–         Am plecat din confortul unei funcţii publice. Ştiu că astfel de poziţii sunt trecătoare. Vreau ca PSD să fie din nou respectat.

–         Reparaţi greşelile?

–         Rezerva de cadre a PSD a fost imensă. S-au făcut şi greşeli în nominalizările unor personaje pe funcţii fără merit. Obicieiul ca ministrul să-şi impună specialiştii doriţi de el nu trebuie să se mai repede.

–         Altceva?

–         Fiecare regiune trebuie să aibă o reprezentare naţională, nu ca înainte când s-au avantajat doar unele.

–         Dar s-au formulat multe critici, acuze, injurii…

–         Nedrepte, zic eu. Am avut şi avem cea mai bună resursă umană pentru administrarea ţării. PSD e cel mai bine pregătit să conducă ţara.

–         Şi de multe ori, dreapta v-a răsturnat de la putere.

–         De câte ori a venit dreapta la putere, cu excepţia guvernului Tăriceanu, s-au produs crize şi austeritate.

–         Ce veţi face din noua postură de prim vicepreşedinte?

–         Mă voi ocupa cu toată priceperea mea de reconstrucţia partidului. Avem oameni foarte bine pregătiţi care trebuie împinşi în faţă.

–         Vă referiţi la departamentele uitate?

–         Acestea trebuie repuse în acţiune. Consiliul Naţional va propune politici doar pe baza recomandărilor specialiştilor din diferite domenii.

–         Şi cine va ajunge demnitar?

–         Departamentele vor face recomandări. Nu poţi ajunge ministru dacă nu ai muncit la o serie de studii în domeniul tău.

–         Urmăriţi profesionalizarea cadrelor?

–         Avem cadre extrem de competente, dar trebuie ancorate în problematicile prezentului.

–         Aţi afirmat că politicile conservatoare ale fostei conduceri au îndepărtat electoratul. Cum vedeţi clarificarea doctrinară a PSD în noul context?

–         Am avut de-a lungul timpului diverse curente în partid. Unul social-democrat modern, ca cel de pe timpul lui Mircea Geoană, dar şi un curent mai naţionalist, cel din vremea lui Liviu Dragnea.

–         Suferiţi acum de o criză de neadecvare la context?

–         Eu cred că în întreaga Europă mesajele stângii sunt neconforme cu aşteptările publicului, cel numit atât de tonic “proletariatul digital” de către Ion Cristoiu.

         De aceea partidele social democrate s-au prăbuşit, cu excepţia Suediei?

–         Noua realitate nu-şi găseşte corespondentul politic în ideologiile consacrate şi de aceea au succes curentele progresiste.

–         Dar care este cel mai mare neajuns al stângii europene?

–         Social democraţia s-a îndepărtat foarte mult de componenta naţională.

–         În PES (grupul parlamentar al socialiştilor europeni) nu prea mai aveţi voci.

–         Avem nevoie în primul rând de caractere. De europarlamentari care să nu trădeze…

–         Interesele PSD?

–         Interesele României. Eu sper că va veni odată vremea când în forul european toţi reprezentanţii ţării, indiferent de grupurile politice, să lupte la unison pentru ţară.

–         Ce atuu aveţi în concernul social-democraţiei europene?

–         Suntem singurul partid social democrat european cu o strânsă legătură cu Biserica.

–         Ce vă propuneţi în viitor?

–         Să fim unul dintre cele mai puternice partide social democrate din Europa.

         Altceva?

–         Să convingem tinerii de valorile ideologiei noastre şi să ne preocupăm mai mult de grijile, problemele şi frământările lor.

–         În bătălia cu progresiştii va fi greu.

–         Noi avem soluţii, programe şi iniţiative care să protejeze salariaţii, chiar şi din marile concerne.

–         De peste două decenii, Germania este condusă de o monstruoasă coaliţie între CDU şi SPD. Va fi posibilă o alianţă de guvernare PSD-PNL?

–         Da. În viitor. Acum din cauza tensiunilor nu este posibilă o astfel de coaliţie. Când vom scăpa de orgolii, prejudecăţi sau dispute doctrinare, acest lucru va fi posibil.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă