21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăSondaj: Geoană este principalul favorit la alegeri prezidențiale în 2024

Sondaj: Geoană este principalul favorit la alegeri prezidențiale în 2024

Politicianul Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, este principalul favorit la alegeri prezidențiale în 2024, în România.

Această informație apare într-un sondaj de opinie realizat, în ianuarie 2023, de Atlas Intel. În clasamentul reieșit din acest sondaj, pentru funcția de viitor șef al statului român, pe primele două locuri în preferințele de vot ale alegătorilor se plasează Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi.

Este de precizat, totuși, că Laura Kovesi, abia instalată în fruntea Parchetului European, nu este politician ci procuror. Kovesi a anunțat că nu ar candida la alegerile din România, în anul 2024.

“În primul tur, Mircea Geoană este preferat de 23% din alegători și apare cu șase puncte procentuale în fața Laurei Codruța Kövesi în scenariul care nu include un candidat din partea PSD. Considerând doar voturile afirmative, Geoană înregistrează 29% din intențiile de vot. Candidatul conduce în toate scenariile testate pentru al 2-lea tur de scrutin (vs. Kövesi, Ciucă, Boc și Simion). Laura Codruța Kövesi preia conducerea în scenariile pentru primul tur care îl includ pe Marcel Ciolacu, cu aprox. 16-17% din alegători”, susține acest sondaj.

Laura Kövesi s-ar califica în turul al 2-lea în toate scenariile testate. În al doilea tur, Kövesi se impune în fața lui Ciolacu cu o diferență de 12 puncte procentuale. În schimb, Kovesi ar fi întrecută de Geoană cu 5 puncte procentuale.

Se observă că aceste scenarii sunt, deocamdată, doar ipoteze. De exemplu, Mircea Geoană, întrebat recent dacă ar candida la Președinția României, a evitat să răspundă.

Deputatul George Simion, liderul AUR, apare pe a treia poziție în cele trei scenarii testate pentru primul tur de scrutin. Simion ar obține circa zece la sută dintre voturi.

“În ipoteza ajungerii în turul al 2-lea, plauzibilă în cazul în care Diana Șoșoacă nu ar fi candidată, Simion este învins de Geoană cu o diferență de 29p.p. și de Ciolacu cu o diferență de 6p.p”, susține sondajul.

Marcel Ciolacu apare cu 13 la sută dintre voturi în scenariul fără Geoană și cu 6 la sută când Geoană este candidat. Ciolacu este competitiv în scenariile pentru turul 2 împotriva lui Ciucă și Simion, dar ar fi întrecut de Laura Kövesi și de Emil Boc cu o diferență de peste 7 puncte procentuale.

Șoșoacă și Drulă, văzuți drept candidați la alegeri prezidențiale în 2024

Nicolae Ciucă, în calitate de candidat potențial al PNL, ar fi preferat de 6 până la 11 la sută dintre alegători în scenariile pentru primul tur. Procente asemănătoare ar obține Diana Șoșoacă și Cătălin Drulă. În turul al doilea, Ciucă ar fi întrecut de Geoană (diferență de 38p.p.) dar ar fi la egalitate de procente cu Ciolacu.

Totuși, nu este sigur că Marcel Ciolacu ar candida pentru funcția de șef de stat. În ianuarie 2023, Ciolacu declara că PSD ar putea propune “un intelectual de stânga”. Dacă acest candidat al PSD ar deveni șef de stat, Ciolacu ar putea viza postul de premier.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă