10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăSimulare electorală: Cine sunt viitorii parlamentari PNL

Simulare electorală: Cine sunt viitorii parlamentari PNL

Lupta este pe locurile eligibile, de pe care parlamentarii vor ajunge cu siguranță pe un fotoliu de deputat sau senator, ținând cont că partidele își fac astfel de calcule și ele sunt, în general, cunoscute dinainte.

Liberalii s-au întrunit ieri seara pentru Biroul Permanent Național pentru finalizarea listelor. Pentru București, cu siguranță lista de la Camera Deputaților va fi deschisă de premierul Ludovic Orban, iar cea de la Senat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Liberalii pot obține șase deputați și trei senatori în Capitală.

Am suprapus o simulare electorală realizată de Agenția de Rating Politic pe județe cu numele candidaților de pe listele partidelor pentru a vedea cine va intra în viitorul Parlament.

La Alba, PNL ar avea trei locuri eligibile de deputați, adică Florin Roman, Corneliu Olar și Alin Ignat. Pentru Senat, liberalii ar avea un singur loc – pentru Sorin Bumb.

La Arad, peneliștii vor avea cel mai probabil patru deputați: Glad Aurel Varga, Sergiu Bîlcea, Lazar Faur, Patricia Dinga și un senator: Ioan Cristina.

În circumscripția electorală Argeș, vor accede în Parlament, trei deputați, în timp ce în Senat vor avea un singur mandat. Pentru acest județ, ordinea nu era încă definitivă, pe listă aflându-se nume precum Mihai Alexandrescu, Gheorghe Alecsei, Dănuț Bica, Adina Damaschin, David Bogdan Angelin, Cătălin Ducu, Adrian Miuțescu, și Tiberiu Irimia, Mădălin Marinescu, Liliana Murguleț, Radu Pârva, Radu Perianu, Marius Postelnicescu. Un loc la Argeș ar putea prinde și Daniel Constantin, un traseist care a trecut prin PC, ALDE și Pro România.

La Bacău, PNL ar lua doi deputați și un senator: deci Mircea Fechet și Viorel Ilie, respectiv Daniel Fenechiu ar fi cei desemnați.

În Bihor, sunt cinci deputați și doi senatori aproape siguri. Profesorul universitar Aurel Căuș, recent intrat în PNL, și dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului județean, ar deschide cele două liste. În schimb, fostul preşedinte al filialei, Cornel Popa, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, au decis să nu candideze.

La Bistrița-Năsaud, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, deschide lista la Camera Deputaţilor, urmat de Diana Morar. La Senat, primul loc pe lista de candidaţi ai PNL Bistriţa-Năsăud este ocupat de Ovidiu Florean, consilier judeţean. Acestea sunt și locurile eligibile – două de deputat și unul de senator.

La Botoșani, liberalii pot spera la fel. Cel mai probabil, listele vor fi deschise de locurile fiind alocate cel mai probabil pentru Cristi Roman și Costel Șoptică. 

Un bătăuș la Brăilă

În Brăila, peneliștii pot obține două fotolii de deputat, avându-l cap de listă pe Alexandru Popa, fiul primarului liberal din comuna Cireșu. El a fost implicat în mai multe scandaluri cu bătăi și presa locală îl numește “Șmecherul Făureiului”. Lista de la Senat ar fi deschisă de un traseist venit din PRM, Alexandru Bucălău, însă locul nu este eligibil, potrivit calculelor făcute de Agenția de Rating Politic.

La Brașov, PNL ar putea obține patru mandate de deputat și unul de senator – Ionuț Banciu, candidatul la funcția de primar al orașului Zărnești, Gabriel Andronache, deputat în funcție, Dumitru Flucuș și Cristina Vecerdi, medic. La Senat, pe loc eligibil se află Mihail Veștea, secretar de stat.

Buzăul este considerat fief PSD, iar liberalii pot obține maximum un deputat și un senator. PNL ia în considerare să deschidă lista de la Senat cu jurnalistul Vlad Pufu.

Pentru Călărași, simularea arată rezultate asemănătoare: doi parlamentari.

În Caraș-Severin, liberalii speră la trei deputați și doi senatori. La Camera, va deschide lista Jaro Marsalic, iar în urma unei competiții au fost desemnați Dumitru Rujan pe poziția a doua și Ion Chisăliță pe locul trei. Ministrul de interne, Ion Marcel Vela, a fost desemnat pentru a candida pe prima poziție pentru Senat.

Clujul este categoric liberal, deci partidul poate obține cinci deputați și doi senatori aici. Lista de la deputați este deschisă de Adrian Oros, ministru al Agriculturii, urmat de Sabin Sărmaș, fost consilier local. La Senat, Radu Moisin, consilier local, ar fi pe prima poziție.

În Constanța, PNL ar putea obține până la cinci deputați și doi senatori. Pe locuri eligibile s-ar afla Bogdan Huţucă – deputat, președintele organizației județene a PNL Constanța, Mircea Banias – deputat, Marian Cruşoveanu – consilier județean, Bogdan Bola – consilier județean, director ABADL și Sorin Mihai – inspectorul șef al ISJ Constanța, la Cameră. La Senat: Septimiu Bourceanu – vicepreședintele PNL Constanța, și George Niculescu – prefectul județului Constanța ar fi pe listă.

În Dâmbovița, PNL ar lua trei locuri de deputați și una de senator – Plăiașu Gabriel, Balint Liviu-Ioan, Grozavu Ion-Gabriel, respectiv – Virgil Guran. În Dolj și Galați, liberalii pot spera la rezultate asemănătoare.

În Giurgiu, pentru PNL ar reveni trei mandate de parlamentari: Toma Petcu, la Senat, și Andrei Alexandru, urmat de Gabriela Maria Horga, la Cameră.

La Golj, unde liberalii pot obține tot trei posturi în Parlament, ei ar vrea să deschidă lista de la Senat cu un traseist politic care a fost și în PSD și în ALDE, Ion Iordache. La deputați Dan Vîlceanu, deputat în funcție, și Gheorghe Pecingină, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, dechid listele.

În Hunedoara, singurul loc eligibil este ocupat de Vetuța Stănescu (deputați). La Ialomița există aceleași premise. 

Iașiul, fief PNL

Iașiul va primi cinci mandate de deputați și două de senatori eligibile. La Camera Deputaţilor, lista PNL Iaşi este deschisă de Alexandru Muraru, urmat de Sorin Năcuţă, Alexandru Kocsis, Liviu Bulgaru, Lucian Rusu şi Marius Minea. La Senat, prima pe listă este Iulia Scântei, urmată de Liviu Brătescu.

La Ilfov, două poziții de deputat și două de senator ar fi eligibile pentru PNL.

În Maramureș, doi deputați și un senator PNL ar putea accede în forul legislativ. La Senat, lista începe cu vicepreşedintele PNL Maramureş, Cristian Niculescu Ţâgârlaş. La Camera Deputaţilor, pe primele patru poziţii se află preşedintele PNL Baia Mare, Călin Bota, urmat de Florin Alexe, fost deputat, primarul din Dumbrăviţa, Felician Ciceu şi preşedinta organizaţiei PNL Sighetu Marmaţiei, Daniela Oniţa Ivaşcu.

Liderul PNL Mehedinţi, Virgil Popescu, este pe primul loc pe lista de candidaţi la Camera Deputaţilor, iar Stela Firu pe primul loc la Senat – acestea fiind și locurile eligibile în județ.

În Mureș, liberalii pot obține doi deputați și un senator, iar în Neamț – doi deputați și doi senatori. Pe prima poziție la Camera Deputaților se află președintele filialei liberale nemțene, deputatul Mugur Cozmanciuc, iar primul la Senat este liderul organizației Târgu Neamț, senatorul Eugen Țapu Nazare.

În Olt, peneliștii pot obține trei locuri, iar în Prahova până la patru deputați și doi senatori. Numele ministrului Cătălin Predoiu – ar fi vehiculat la Prahova, deși el este în prezent deputat de Călărași.

În Sălaș și Satu Mare, liberalii ar putea obține câte un deputat și un senator. Ministrul  Lucian Bode va deschide lista la Camera Deputaților Sălaj, iar la Senat pe primul loc e Bogdan Ilea. În schimb, Adrian Cozma și Ovidiu Duma sunt principalii candidați ai PNL Satu Mare. 

Vicepremierul, candidat la Sibiu

Sibiul este considerat liberal – deci patru deputați și un senator sunt garantați. Vicepremierul Raluca Turcan şi Nicolae Neagu deschid listele filialei PNL Sibiu la Camera Deputaţilor, respectiv la Senat. Următorii pe lista PNL Sibiu pentru Camera Deputaţilor sunt: Christine Thellmann, Constantin Şovăială, Răzvan Pop, Cornel Macarie, Otilia Man, iar la Senat – Nicolae Neagu, Vlad Vasiu şi Marcela Răulea.

La Suceava – patru deputați și doi senatori ar accede în Legislativ din partea liberalilor. Lista PNL Suceava pentru Senat este deschisă de actualul senator Constantin Daniel Cadariu, iar pe locul doi se află liderul Organizației de Femei din PNL Suceava, Cătălina Culipei. La Camera Deputaților, pe primele patru locuri se află toți cei patru deputați PNL de Suceava: Ioan Balan, Angelica Fădor, ministrul Bogdan Gheorghiu și Dumitru Mihalescul.

În Teleorman, PNL poate spera la patru parlamentari. La deputați, lista ar fi deschisă de Costel Barbu, urmat de fostul deputat ALDE Ică Calotă, iar la Senat – de Eugen Pîrvulescu.

Liberalii rămân puternici în Timiș și se așteaptă la cinci mandate de deputat și două de senator. Pe primul loc la Senat a rămas Alina Gorghiu, în timp ce la Camera Deputaților este Marilen Pirtea.

În Tulcea, PNL ar lua două mandate de deputat, iar în Vâlcea – două de deputat și unul de senator: Daniela Oteșanu și Eugen Neață – la Cameră și Bogdan Matei – la Senat.

În Vaslui și Vrancea, ar fi câte două locuri de deputat și unul de senator pentru PNL. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ocupă prima poziţie pe lista la Camera Deputaţilor în Vaslui, iar la Senat lista este deschisă de Iulian Bâca. În Vrancea, ministrul Ion Ştefan ocupă prima poziţie pentru Camera, iar medicul Raluca Gabriela Ioan – prima pentru Senat.

În Diaspora, PNL poate obține un deputat și un senator, deci – cel mai probabil Toader Ciuta (Irlanda) la Cameră și Rareș Burlacu, profesor universitar (Canada) la Senat.  

Cele mai citite

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă