17.8 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomePoliticăSiegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului Europen pentru bugetul UE

Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului Europen pentru bugetul UE

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedintele grupului PPE din Parlamentul European, a fost desemnat raportor general (negociator-şef) al Parlamentului pentru bugetul Uniunii Europene pe 2024, în urma unei decizii a Comisiei pentru bugete (BUDG), informează un comunicat al biroului său de presă.

“Ca negociator-şef al Parlamentului, voi avea două obiective majore: în primul rând, să adoptăm un buget puternic, care să acopere toate nevoile de finanţare pentru 2024, şi, în al doilea rând, să-l adoptăm la timp. Voi lucra cu toate forţele proeuropene din PE pentru a asigura o susţinere largă în rândul europarlamentarilor pentru viitorul buget european”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, citat în comunicat.

“Vreau să mă asigur că în bugetul UE pentru 2024 vom aloca fonduri suficiente pentru a rambursa cheltuielile cu absorbţia fondurilor europene. Acesta este un lucru foarte important mai ales pentru România. Mă aştept ca anul viitor să accelerăm în ţara noastră investiţiile din fondurile europene aferente actualului exerciţiu financiar multianual. De aceea, este important să asigurăm banii necesari pentru plata facturilor pentru aceste investiţii”, a adăugat eurodeputatul PNL.

El a precizat că printre priorităţile sale va fi şi continuarea sprijinului pentru Ucraina şi Republica Moldova.

“Putem asigura pacea şi securitatea în Uniunea Europeană doar dacă sprijinim rapid şi adecvat cele două ţări să facă faţă ameninţărilor de orice fel dinspre Federaţia Rusă. Voi negocia ca sprijinul pentru Ucraina şi Moldova să vină din surse clare, predictibile, fără a mai pierde timp de la lună la lună cu negocierea alocărilor şi fără a afecta priorităţile tradiţionale ale Uniunii
Europene, precum coeziunea, dezvoltarea economică, sprijinirea întreprinzătorilor şi a agricultorilor”, a dat asigurări Mureşan.

El a mai afirmat că, în calitate de negociator pentru bugetul UE pe 2024, se va asigura că “avem suficiente fonduri la dispoziţie în cadrul Politicii Agricole Comune, inclusiv în Fondul de Urgenţă pentru Sectorul Agricol, pentru a sprijini rapid fermierii din România şi din Uniunea Europeană în faţa crizelor actuale”.

Deputatul european Siegfried Mureşan este desemnat pentru a doua oară negociator-şef al PE pentru bugetul UE, fiind singurul europarlamentar român care deţine această poziţie în două rânduri. Siegfried Mureşan a mai negociat şi bugetul UE din 2018.

Comisia Europeană urmează să înainteze o propunere de buget pentru anul 2024 la începutul lunii iunie. Pe baza acestei propuneri de buget, urmează negocierile între echipele de negociatori ale PE şi Consiliului UE. Obiectivul este de a se ajunge la un acord astfel încât bugetul să fie adoptat înainte de finalul anului 2023.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Anchetă uriașă la Spitalul Județean Pitești. Suspiciune de fraudă cu fentanil, medicamentul favorit al drogaților

Potrivit unor surse din anchetă, citate de un post TV, cazul a fost preluat de DIICOT. Angajații ar fi descoperit că din farmacia...

Caz grav de bullying la o clasă pregătitoare din municipiul Brașov! Zeci de elevi refuză să mai meargă la ore

"În urma apariţiei în mediul online a unor articole privind o situaţie semnalată la o şcoală gimnazială din municipiul Braşov, (...) la data...

Dănuț Lupu, condamnat la închisoare cu executare. Fostul fotbalist, prins conducând fără permis

Pe 4 septembrie 2023, Dănuț Lupu s-a prezentat în fața judecătorului într-un nou termen după ce a fost surprins, în mai multe rânduri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies