Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Senatul discută miercuri mai multe prevederi legislative

Mai multe modificări legislative la Legea de aprobare a OUG 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996 urmează să intre în vot.

Share

Rl online 0 comentarii

03.07.2019 - 09:28

Dacă aceste modificări vor fi aprobate, vor scurta mandatul actualei conduceri a Consiliului Concurenţei şi vor creşte puterile noului preşedinte, ceea ce ar putea deschide calea spre abuzuri.

Aceste prevederi au fost adăugate în Comisia Economică a Senatului, al cărei preşedinte este senatorul ALDE Daniel Zamfir, care l-a criticat în repetate rânduri pe preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu, din cauză că a refuzat să susţină atacurile la adresa băncilor, conform G4Media.

Bogdan Chiriţoiu este preşedinte al Consiliului Concurenţei din anul 2009, fiind la al doilea mandat, care se încheie în 2020.

Potrivit noilor modificări, viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei ar fi cel care numeşte secretarul general şi va decide singur demararea investigaţiilor, acestea fiind competenţe care aparţin plenului.

”Se doreşte politizarea instituţiei, dar în acest fel se încalcă o directivă europeană care prevede ca autorităţile de concuerenţă trebuie să îşi desfăşoare activitatea independent de  factorii politici”, au declarat miercuri surse parlamentare pentru News.ro.

Respectivele amendamente majorează numărul de membri al plenului Consiliului Concurenţei de la 7 la 11, iar noua prevedere trebuie să intre în vigoare în 30 de zile de la promulgarea legii.

Actualul plen, organism colegial de conducere a autorităţii, au urma astfel să se dizolve cu între unul şi trei ani înaintea expirării mandatului, având în vedere că membrii plenului nu au fost numiţi în acelaşi timp.

 

 

Comentarii