6.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăPoliticăSenatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a Legii ANI

Senatul a respins cererea lui Iohannis de reexaminare a Legii ANI

Au fost 69 de senatori care au votat, marți, pentru respingerea cererii șefului statului. Au mai fost 33 de voturi împotrivă şi nicio abţinere. Senatul a votat în calitate de for decizional.

“Argumentele noastre se regăsesc în cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Nu putem da o lege de care să beneficieze doar câţiva senatori şi deputaţi PSD-ALDE prin care se şterg cu buretele conflictele de interese din perioada 207-2013 şi este o lege care afectează standardele de integritate”, a susţinut de la tribuna Senatului, senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Şi senatorul USR, Florina Presă, a reproşat coaliţiei PSD-ALDE-UDMR că au ratat “cu brio repararea imaginii şifonate a Parlamentului”.

“Aţi avut ocazia să reparaţi imaginea şifonată a Parlamentului şi să arătaţi că nu este o instituţie a unor oameni certaţi cu legea. Aţi avut ocazia şi aţi ratat-o cu brio, pentru că prin păstrarea legii în forma iniţială, ne-aţi dovedit nouă, USR, şi oamenilor adevăratul motiv pentru care aţi vrut puterea – ştergerea cu buretele a conflictului de interese şi cheltuirea la discreţie a banului public. Vă bateţi joc de munca cinstită a românilor care nu-şi doresc decât un trai decent. Vă bateţi joc de ei când emiteţi legi care să vă şteargă nelegiuirile. USR va vota împotriva acestei legi”, le-a transmis Presadă partidelor din arcul puterii.

De cealaltă parte, senatorul UDMR, Cseke Attila, a argumentat că proiectul de lege a fost realizat în urma unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea rapoartelor de evaluare ale ANI pentru parlamentari, emise în perioada 2007-2013.

“Acest proiect vine dintr-o decizie 619/2016 a CCR care prevede textual că în materie extrapenală în 2007-2013 n-a existat reglementare pentru a emite rapoarte de evaluare de către ANI pentru deputaţi şi senatori. Pentru această decizie s-a făcut o propunere legislativă, car ea fost atacată la CCR. Prin decizia 52/2018 Curtea a declarat legea constituţională. Preşedintele a cerut reexaminare. Această propunere legislativă nu vine decât să răspundă nevoii de intrare în legalitate. Despre asta e vorba. Orice alte tipuri de discursuri divaghează de subiect”, a explicat Cseke Attila.

Şi deputaţii au respins, pe 28 martie, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea ANI, prin care interdicţiile aplicate parlamentarilor între 2007 – 2013, aflaţi în conflict de interes, încetează de drept.

Preşedintele României a transmis Camerei Deputaţilor o cerere de reexaminare prin care a solicitat reanalizarea legii transmise la promulgare, “sub aspectul oportunităţii acesteia întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică o asemenea reglementare, fiind afectate standardele de integritate, iar pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, potrivit cererii de reexaminare.

Legea care modifică Legea ANI prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

Curtea Constituţională a României a decis, în 1 februarie, că legea de modificare a funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate este constituţională, astfel că parlamentarii găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate în perioada 2007-2013 scapă de interdicţii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă