10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăSenatul a dat liber pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură

Senatul a dat liber pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură

Adoptarea a fost salutată de ministrul justiției, Stelian Ion, care a scris pe Facebook că sunt „vești bune” de la Senat.

Legea stabileşte unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Legea reprezintă „o prioritate legislativă dată fiind situaţia critică a resursei umane în sistemul judiciar, generată de imposibilitatea organizării de trei ani a concursului de admitere în magistratură şi a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii”.

Pentru stabilirea bunei reputaţii s-a eliminat criteriul referitor la „impactul negativ asupra opiniei publice generat de fapta persoanei în cauză” şi prevederea potrivit căreia verificările privind îndeplinirea condiţiei bunei reputaţii se vor face cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Prevederile referitoare la stabilirea unei reputaţii au fost eliminate pentru numirea fără concurs sau examen în funcţiile vacante de judecător sau procuror sau la reîncadrarea în funcţia de judecător, procuror ori magistrat-asistent pentru că “normele propuse spre modificare nu fac obiectul legii cu caracter temporar”.

„Condiţia de ‘bună reputaţie’ rămâne o cerinţă legală pentru candidaţi, întrucât ţine de integritatea şi onoarea funcţiei de judecător sau procuror. Prestigiul justiţiei şi încrederea cetăţenilor în Justiţie sunt strâns legate de persoana celui care exercită funcţia de judecător sau procuror. Senatorii jurişti au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputaţii: o persoană sancţionată contravenţional sau disciplinar în ultimii 3 ani, anterior datei susţinerii primei probe de concurs, nu se bucură de o bună reputaţie dacă fapta pentru care a fost sancţionată afectează onoarea şi probitatea funcţiei ori prestigiul justiţiei şi dacă sancţiunea nu a fost radiată”, a precizat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, după acordarea raportului de admitere acestui act normativ, la reexaminare.

Au fost înregistrate 109 voturi “pentru”, 12 voturi “împotrivă” şi o abţinere. 

„Vești bune pentru justiție: 

Deblocarea concursurilor în Magistratură și îmbunătățirea accesului la DNA și DIICOT

Astăzi, Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane, referitoare la:
– 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗼𝗻𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗺𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗶̂𝗻 𝗠𝗮𝗴𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗱𝗺𝗶𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗜𝗡𝗠 (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020).
– 𝗩𝗲𝗰𝗵𝗶𝗺𝗲𝗮 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗮𝗿𝗮̆ 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗻𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗻𝘂𝗺𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰𝘂𝗿𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗗.𝗡.𝗔. 𝘀̧𝗶 𝗗.𝗜.𝗜.𝗖.𝗢.𝗧., care a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 şi Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018)”, a scris Stelian Ion. 

Cele mai citite

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...
Ultima oră
Pe aceeași temă