Foto: Arhivă

Senatul a aprobat ca Guvernul să emită ordonanţe. Ce domenii va gestiona Viorica Dăncilă

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, informează Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.06.2018 - 23:52

Potrivit acestei propuneri legislative, Guvernul va putea emite ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

De exemplu, Guvernul va putea emite ordonanțe în chestiuni legate de fondurile europene, agricultură, sănătate, transporturi, finanţe, afaceri interne, cultură şi comunicaţii.

Conform proiectul de lege adoptat de senatori în procedură de urgenţă, de la data intrării în vigoare a legii, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare parlamentare a anului, Executivul va puntea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, până pe 31 august 2018, în domeniile fondurilor europene, agriculturii şi dezvoltării rurale, afacerilor interne,sănătăţii, transporturilor, finanţelor publice şi economiei, culturii şi identităţii naţionale şi comunicaţiilor şi societăţii informaţionale. De altfel, Guvernul este abilitat să proroge sau să modifice unele termene din actele normative cu putere de lege.

PNL şi USR au votat împotriva acestei iniţiative, pe motiv că există mai multe ''hibe'' şi că proiectul de lege naşte suspiciuni.

Senatul a adoptat iniţiativa cu 68 de voturi ''pentru'', 27 ''împotrivă'' şi o abţinere, în calitate de prim for sesizat. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi ulterior votat de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Comentarii