13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăSeism electoral pentru PSD

Seism electoral pentru PSD

PNL a obţinut, la alegerile europarlamentare de duminică, 26,95% din opţiunile alegătorilor, PSD – 23,44%, iar Alianţa 2020 USR PLUS – 20,08%, potrivit datelor parţiale furnizate, ieri, de Biroul Electoral Central (BEC). Pe locurile următoare se situează: Pro România – 6,74%, UDMR – 6,62%, PMP – 5,42%. ALDE a obținut 4,21% din voturi, sub pragul de 5%.  La alegeri s-au prezentat duminică 9.330.178 de alegători.

PNL a obținut astfel, cel mai bun scor, din istoria participărilor pe liste proprii la alegeri de după 1990. Orientarea electoratului către partidele pro-europene este demonstrată și de scorul record obținut de Alianța USR-PLUS.

Acest rezultat încurajează speranțele Opoziției de a preluat guvernarea, prin schimbarea majorității parlamentare, în urma depunerii unei moțiuni de cenzură. Chiar dacă, oficial, euroalegerile nu legătură cu majoritatea parlamentară din România, acest scrutin poate influența situația din Legislativul de la București. Și aceasta pentru că, după înfrângerea PSD, Opoziția mizează pe sprijinul UDMR pentru o moțiune de cenzură. În plus, PSD pare în deringoladă și ar putea să mai piardă parlamentari. În această variantă, ar crește șansele aprobării unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

 

Mesajul lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohanis a dclarat ieri că PNL a obţinut un scor istoric la europarlamentare şi că PNL şi USR PLUS pot pune baza unei colaborări, alternativă la guvernarea eşuată a PSD. ”Partidul Naţional Liberal a obţinut un scor istoric şi îl felicit pentru acest lucru. Europarlamentarele au fost câştigate de PNL. Astfel, PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România. Salut şi votul pentru alte partide. Este remarcabil rezultatul obţinut de Alianţa USR PLUS care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară şi s-a văzut foarte clar că românii cred în aşa ceva şi îşi doresc o astfel de alternativă. Dacă adunăm voturile, atunci ne dăm seama că PNL împreună cu Alianţa USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la actuala guvernare eşuată a PSD”, a afirmat șeful statului. ”PSD a primit cea mai aspră sancţiune pentru modul dezastruos în care guvernează şi pentru atacurile permanente la adresa justiţiei. PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor, dar nu l-a putut, din fericire, împiedica în ciuda tuturor eforturilor făcute de PSD de a boicota scrutinul de duminică”, a comentat Iohannis. Preşedintele afirmă că s-a bucurat că şi electoratul PSD a înţeles că agenda antijustiţie a liderilor PSD este greşită şi că a votat acest electorat la referendum. El a cerut autorităţilor să ia măsuri pentru ca românii din diaspora să poată vota, calificând drept ”inacceptabilă” bătaia de joc a autorităţilor la adresa românilor din diaspora.

 

Înfrîngere istorică pentru PSD

În schimb, PSD a obținut cel mai prost scor din istoria participărilor la alegeri, de după 1992, când acest partid s-a desprins din fostul FSN.

Înfrângerea PSD a fost posibilă pentru că social-democrații au pierdut atât în fiefurile tradiționale ale dreptei, dar au fost învinși și în multe județe pe care până acum le dominau. De exemplu, PNL a câştigat alegerile în judeţul Vrancea cu 37,2%, în timp ce PSD a obţinut 30,5%, potrivit rezultatelor provizorii centralizate de către BEC. Alegătorii din Vrancea votau, în mod tradiţional, cu PSD. Consiliul Judeţean Vrancea este condus de social-democratul Marian Oprişan, preşedinte al PSD Vrancea, iar Primăria Focşani este condusă de Cristi Misăilă (PSD).

Înfrângerea în propriul fief nu l-a împiedicat pe Marian Oprișan să ceară demisia lui Liviu Dragnea  din fruntea partidului, înainte de condmanarea liderului PSD.

ALDE, partid aliat cu PSD la guvernare, nu a reușit să treacă pargul electoral de 5%. Vorbim de un eșec uriaș al formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, cel care visa la o candidatură la alegerile prezidențiale.

 

Referendumul poate fi validat

Peste 80% din alegători au răspuns ”Da” ambelor întrebări de la referendumul pe justiţie de duminică, voturile nevalide reprezentând puţin peste 5%, conform rezultatelor provizorii.

La prima întrebare de la referendum – „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” – după numărarea voturilor din 18.653 secţii din ţară, din cele 7.493.362 de voturi numărate, 80.9% dintre alegători au răspuns ”Da”, 13.8% au răspuns ”Nu”, iar 5.3% eu reprezentat voturi nevalide.

Cea de a doua întrebare la referendum a fost:  „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

În acest caz, din cele 7.502.228 voturi numărate, 81.1% au fost ”Da”,13.5% au fost ”Nu”,  iar 5,3 % nu au fost valide. Pentru DA au fost exprimate peste 6 milioane de voturi, pentru NU puţin peste un milion, iar voturi anulate sunt aproximtiv 400.000. Prezența la referendum a fost de 41,28% din voturi.

În urma acestui vot, se poate spune că referendumul a întrunit ambele condiții de validare. Pentru ca referendumul să fie validat este necesară îndeplinirea a două condiţii: să voteze cel puţin 30% din românii cu drept de vot, iar opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente. Condiţia votului a 30% din alegători a fost îndeplinită duminică, la puţin timp după ora 17:00.

 

Ce spune Meleșcanu despre haosul din străinătate

Mii de români din străinătate nu au apucat să voteze la alegerile de duminică, în ciuda faptului că autorităţile din statele în care se aflau le-au creat condiţii pentru a fi consideraţi în interiorul consulatelor sau ambasadelor. La ora locală 21.00, sistemele electronice care permiteau votul au fost oprite automat. Pe reţelele de socializare, oamenii se îndeamnă unii pe alţii să depună plângeri penale.

La Munchen, unde Poliţia a creat un spaţiu din garduri în jurul consulatului, oamenii fiind consideraţi în interior şi li s-a promis că pot vota, sistemul electromic s-a închis la ora locală 21.00. Aceeaşi situaţie s-a produs şi în Danemarca. Deşi oamenii au fost primiţi în grădina ambasadei, fiind consideraţi pe teritoriul acesteia, la ora locală 21.00 sistemul care permitea votarea s-a oprit.

Alte mii de români din multe ţări nu au reuşit să voteze. În unele locuri, oamenii care au stat la cozi uriaşe pentru a vota au fost îndepărtaţi de către poliţişti de sediile secţiilor de votare.

Deși românii din Diaspora au stat la coadă cu orele pentru a vota, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, spune că nu are ce să-şi reproşeze cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului pe justiţie în străinătate. El crede că în zonele unde sunt grupaţi foarte mulţi români nu se poate face faţă prin consulate şi două sau trei circumscripţii, precizând că este nevoie de o nouă legislaţie petnru votul în afara graniţelor.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă