4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăŞedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată Centenarului Marii Uniri. Declarații

Şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată Centenarului Marii Uniri. Declarații

Iohannis căte parlamentari: Nu faceţi rău societăţii mergând mai departe cu legile justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un apel către parlamentari să renunţe la unele legi care “fac rău românilor şi care nici nu corespund standardelor europene” şi i-a îndemnat pe aceştia “să nu facă rău societăţii româneşti”.

“Este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi buna legiferare într-un cadru de dezbateri deschise şi transparente. (…) astfel încât deciziile luate aici să fie adaptate la nevoile reale ale societăţii. Este încă timp că reveniţi asupra unor legi care nu au nici susţinerea oamenilor, şi nici nu corespund standardelor europene. Nu puneţi în joc tot efortul şi sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectaţi în Uniunea Europeană. Nu faceţi rău societăţii româneşti mergând mai departe cu legi ale justiţiei şi cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democraţie veritabilă”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

La sosirea la Parlament, preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Alina Gorghiu şi Georgian Pop.

 

Dragnea: Trebuie să încetăm acest război între români şi români

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut miercuri un apel la unitate, la încetarea “războiului între români şi români” şi a afirmat că nu trebuie să se mai întâmple “ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României”.

El a subliniat, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire reprezintă cea mai mare sărbătoare a României şi este de datoria politicienilor de a continua acest proces şi de a consolida poziţia României în Uniunea Europeană şi în NATO – cea mai importantă realizare în ultimul secol.

“Cred că este datoria noastră de a continua acest proces de a consolida poziţia ţării noastre în UE şi NATO. Avem obiective clare – adoptarea monedei euro, aderarea la spaţiul Schengen. (…) De asemenea, trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO, astfel încât să asigurăm relaţii puternice de securitate şi stabile. Toate aceste obiective reprezintă mize majore pentru România, iar noi, oamenii politici, avem datoria să ne comportăm ca adevăraţi români. Ne aflăm într-o competiţie permanentă, e firesc că aşa funcţionează democraţia. (…) Dar, din păcate, uneori mergem prea departe. Cred că în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor majore trebuie să fim în primul rând români (…), să fim patrioţi în ceea ce priveşte România (…), să fim români înainte de orice atunci când votăm în Europa, să stabilim împreună obiectivele pe care să le urmărim, să vorbim pe o singură voce. Să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României. Trebuie să încetăm acest război între români şi români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara ţării şi in interior. Vă asigur că nu asta vor cei care ne-au votat. (…) Separaţi putem fi frânţi, dar uniţi împreună putem însă a fi o forţă de nestăvilit şi să construim o Românie puternică în Europa şi în lume”, a afirmat preşedintele PSD. 

 

Dăncilă: Salut pe liberali pentru contribuţia Brătienilor la Unire; e o ştachetă înaltă pentru cei ce conduc azi PNL

Premierul Viorica Dăncilă i-a salutat, miercuri, pe liberali pentru contribuţia Brătienilor la Marea Unire, precizând că aceasta este o “o ştachetă înaltă” pentru cei care conduc azi acest partid.

“Adresez un salut partidelor de opoziţie. Îi salut pe liberali pentru contribuţia esenţială a Brătienilor în realizarea României Mari şi a Unirii de la 1918”, a afirmat Dăncilă la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri.

De asemenea, ea le-a recomandat celor care reprezintă România la nivel internaţional ca, indiferent de opiniile lor politice sau personale, să se gândească în primul rând la interesul comun al românilor ca naţiune europeană.

 

 

Şedinţa a început cu intonarea imnului de stat, iar prima alocuţiune va fi rostită de către preşedintele Klaus Iohannis.

Conform programului adoptat de Birourile permanente, vor mai susţine discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi custodele Coroanei Române, principesa Margareta. 

La final, vor avea intervenţii de la tribună şi reprezentanţii grupurilor parlamentare, în limita a şapte minute pentru fiecare grup parlamentar.

La şedinţa solemnă au fost invitaţi şi foştii preşedinţi ai României, însă Ion Iliescu nu este prezent, membrii Guvernului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii de Conturi, Academiei Române, Consiliului Legislativ, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Avocatul Poporului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa la Bucureşti.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă