Foto: Arhivă

Se trasează polii politici. PSD contra PNL, fiecare cu sateliții lui

Dacă epidemia de coronavirus e ținută sub control, în toamna acestui an România va avea alegeri locale, urmate de cele parlamentare.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.06.2020 - 23:05

Alegerile locale vor avea loc, în cea mai optimistă variantă, deci cel mai devreme, în luna septembrie 2020. Dacă în județe primarii în funcție mai au șanse să fie realeși pe baza a ceea ce au făcut – sau sunt în periocol să piardă alegerile din cauza a ceea ce n-au făcut, la București alegerile locale vor fi clar politice și vor fi o pregătire a alegerilor parlamentare.

Polii politici ai anului 2020 au fost deja anunțați prin declarațiile celor doi principali candidați la funcția de primar general al Capitalei. Mai întâi, Nicușor Dan a convocat o conferință de presă la sediul central al PNL, în care a anunțat, ca răspuns la întrebarea ziarului România Liberă, că el este susținut pentru Primăria Capitalei, în mod oficial, de PNL și de USR, dar contează și pe PLUS, și pe PMP.

“În momentul de față, oficial sunt susținut de PNL și de USR. Neoficial, am aflat că voi fi susținut și de PMP. Iar PLUS și-a retras candidatul. În mod practic, sunt candidatul întregii Opoziții la Primăria Capitalei”, a argumentat Nicușor Dan.

Principalul său contracandidat la Primăria Capitalei va fi Gabriela Firea, care aspiră la cel de-al doilea mandat de primar general. Gabriela Firea este șefa filialei București a PSD. Pe lângă sprijinul propriului partid, ea sugerează că ar fi susținută de partidul Pro România, condus de Victor Ponta, și de ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, Gabriela Firea a dezvăluit, duminică seară, la un post de televiziune, că au existat “întâlniri” între lideri din PSD, ALDE și Pro România, pentru a forma o alianță în vederea alegerilor locale sau a celor parlamentare. Aceste întâlniri au fost suspendate din momentul pandemiei de coronavirus, a spus Gabriela Firea.

„Am avut înainte de pandemie câteva întâlniri legate de perspectiva încheierii unor alianțe politice sau electorale. S-au desprins câteva idei, și anume o posibilă colaborare atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare. Avem puncte comune. Sunt, firește, și câteva subiecte care ne despart, unul mai stringent. Într-adevăr, pandemia a oprit aceste discuții. Nu le-aș spune negocieri, pentru că uneori cuvântul negociere poartă în sine și o notă peiorativă”, a susținut Gabriela Firea, șefa PSD București.

“Oficial sunt susținut de PNL și de USR. Neoficial, am aflat că voi fi susținut și de PMP. Iar PLUS și-a retras candidatul. În mod practic, sunt candidatul întregii Opoziții la Primăria Capitalei”

Nicușor Dan,

Candidat la Primăria Capitalei

 

IMPLICAȚIE Cine câștigă Primăria poate câștiga Parlamentul

Actuala configurație parlamentară este pe muchie de cuțit, în condițiile în care PSD mai are doar o majoritate fragilă. Până în septembrie, dacă PNL face greșeli la guvernare, PSD își poate consolida simpatia de care încă se mai bucură în unele segmente ale societății românești.

Dacă Gabriela Firea obține un nou mandat de primar general, acesta va fi indiciul că PSD obține un scor bun și în viitorul Parlament.

Comentarii