Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scenariul PSD pentru Iohannis: suspendare fără demitere

Scenariul PSD pentru Iohannis: suspendare fără demitere

Suspendarea șefului statului, eventual fără referendum pentru demitere, și depunerea unei plângeri penale sunt pregătite de liderii PSD pentru eventualitatea în care Klaus Iohannis refuză să o revoce pe Laura Codruța Kövesi din fruntea DNA.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 14.06.2018 - 11:24

Florin Iordache (PSD), șeful Comisiei pentru legile Justiției, îl avertizează pe Iohannis că trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi. Iordache a comentat că „termenul rezonabil” invocat de șeful statului pentru a citi motivarea Curții Constituționale,  înseamnă pentru PSD „în funcție de cât de repede reușește să citească și să înțeleagă”. Cât priveste eventualele consecințe în caz de refuz, Iordache a invocat și varianta „suspendării fără demitere”, fără a da alte detalii.  

Cum este posibil ca președintele să fie suspendat fără să se ajungă la referendumul pentru demitere? Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD), a explicat că,  în ipoteza în care președintele nu ar dori să respecte decizia CCR privind revocarea Laurei Codruța Kövesi, atunci s-ar putea adopta de către Parlament o hotărâre privind începerea procedurii de demitere a președintelui. În perioada cât este în vigoare hotărârea, președintele este suspendat, iar atribuțiile acestuia vor fi exercitate de numărul doi în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Nicolicea arată că în termenul de 30 de zile, până la referendumul de suspendare efectiv, Parlamentul poate retrage hotărârea de demitere, referendumul nu mai are loc, iar președintele revine în funcție. ” Atâta vreme cât există această Hotărâre a Parlamentului, care a pornit această etapă de demitere, este evident că referendumul se face în maximum 30 de zile, dar orice act poate să fie și anulat de către cel care l-a inițiat. Adică, dacă este o hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la această procedură de demitere, această hotărâre poate să fie anulată de către cel care a emis-o, adică nu se mai face niciun referendum”, a declarat Eugen Nicolicea.

 

Posibilă plângere
penală

 

Pe de altă parte, senatorul PSD Niculae Bădălău a declarat  că nu este exclusă o plângere penală pe numele preşedintelui Klaus Iohannis, dacă acesta nu respectă decizia CCR de revocare a Laurei Codruţa Kövesi. ”Domnul preşedinte este român şi reprezintă o instituţie care trebuie să respecte legea, la fel ca toate instituţiile. În cazul în care nu e pusă în aplicare, cineva trebuie să notifice acel reprezentant al instituţiei. Domnul preşedinte nu este regele Carol sau  Ferdinand, şi trebuie să pună în aplicare”, a declarat senatorul PSD Niculae Bădălău.  

 

 

Comentarii

loading...