9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăScandalul remanierii se prelungește

Scandalul remanierii se prelungește

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în cursul acestei săptămâni va respinge din nou propunerile de miniştri transmise a treia oară de Guvern pentru Transporturi (Mircea Drăghici) şi Dezvoltare Regională (Olguţa Vasilescu).

”Aceste două propuneri vor fi refuzate în cursul acestei săptămâni. Într-o zi-două vor fi reexaminte documentele şi expediate la guvern. Motivele o să le citiţi când o să vedeţi scrisorile”, a declarat preşedintele Iohannis. El a spus că recomandă Guvernului să studieze motivele de refuz. Întrebat cum vede rezolvarea acesui blocaj, preşedintele a răspuns: „Rezolvarea este foarte simplă. Nu are decât partea guvernamentală să citească cu atenţie legislaţia invocată de mine, iar PSD n-are decât să vină cu nişte propuneri care mă conving că ministerele vor fi bine conduse”. Potrivit unor surse politice, atunci când a trimis la Cotroceni propunerile pentru Transporturi și Dezvoltare, Guvernul a uitat să atașeze documente care să probeze că ei nu sunt incompatibili.

Preşedintele Iohannis nu face altceva decât să încalce legislaţia şi deciziile CCR, motiv pentru care guvernul a anunţat deja că va sesiza din nou Curtea Constituţională, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, care a adăugat că se aştepta la cel de-al treilea refuz al şefului statului.

 

Guvernul se va adresa CCR

 „A fost o ultimă încercare a premierului, înainte de a ataca la CCR, fiind sesizat un conflict instituţional. Am văzut motivarea de data trecută. Iohannis a invocat articole de lege care nu sunt în sprijinul lui, pentru că niciunul nu încălcăm acele articole, e vorba de mine şi de Drăghici. Ar trebui să fim cetăţeni români şi suntem, să avem domiciliul în România şi îl avem, să nu avem condamnare definitivă şi nu avem, să nu avem nicio incompatibilitate şi nu avem. Acestea sunt articolele invocate de Iohannis în cazul nostru. Niciunul dintre ele nu ne e aplicabil, în sensul că am încălca vreun articol. E clar că Iohannis insistă să încalce în picioare o decizie a CCR, care prevede clar că prima dată poate refuză pe indiferent ce motive vrea de oportunitate, dar că a doua oară nu are voie să refuze decât pe legalitate. Legalitatea ar presupune cele patru motive amintite mai devreme. Îndeplinim foarte clar aceste condiţii de legalitate”, a susţinut Vasilescu.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat că dacă şeful statului va relua aceleaşi motive pentru a invoca refuzul celor doi miniştri, atunci Executivul „nu poate decât să sesizeze CCR” pentru a constata existenţa unui conflict juridic de natură constituţională. „După ce vom vedea că răspunsul preşedintelui va fi acelaşi cu cel pe care l-am mai primit, nu avem decât să sesizăm Curtea Constituţională. Mai întâi să vedem motivele refuzului, care sunt foarte importante şi pentru noi, dar şi pentru preşedinte”, a declarat pentru  secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

 

Evoluția scandalului

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. În cazul nominalizării lui Ilan Laufer la Dezvoltare sunt invocate condiţiile pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, iar în cel al Liei Olguţa Vailescu la Transporturi lipsa de experienţă, în timp ce nominalizarea acesteia la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi ”nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”. 

Joi, premierul Viorica Dăncilă i-a propus din nou pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici pentru funcţiile de miniştri ai Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, considerând că aceste propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legile organice aplicabile.

Potrivit deciziei luate de Curtea Constituțională în luna decembrie, șeful statului poate refuza propunerile pentru ministere trimise de premier, în anumite condiţii. „Preşedintele are dreptul de a refuza, motivat, numirea propusă, ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, prevăzute de dispoziţiile art.2 din Legea nr.90/2001, conform cărora «pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în incompatibilitate»“, arată decizia Curţii. Aşadar, în cazul în care premierul propune persoane, spre exemplu, care sunt incompatibile, Iohannis le poate respinge pe motiv de legalitate. Mai există şi criteriul oportunităţii. „Preşedintele poate refuza, motivat, o singură dată, pe criterii ce ţin de corespunderea persoanei în funcţia propusă“, spune CCR.

 

Rădulescu propune suspendarea lui Iohannis

Refuzul șefului statului îi determină pe unii social-democrați să invoce posibilitatea suspendării acestuia. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că, indiferent dacă România deţine sau nu Preşedinţia Consiliului UE, Klaus Iohannis „trebuie suspendat”, pentru că „nu face bine poporului român” şi nu are „niciun fel de legătură cu Constituţia”. „Eu cred că acest preşedinte indiferent că suntem la preşedinţia Consiliului UE, nu face bine poporului român. Acest om nu are niciun fel de legătură nici cu Constituţia, nu vrea să facă absolut nimic din atributele constituţionale , nu respectă nicio decizie a Curţii Constituţional. Acest om trebuie suspendat. Trebuie pus un preşedinte care să numească miniştri, nu-i posibil să stai tu de o lună jumătate, fără miniştri, să numească procuror general, să revoce procuror general , să numească procurorul DNA, şeful DNA care a fost propus de ministrul Justiţiei”, a declarat Cătălin Rădulescu. Social-democratul a mai spus că le va cere colegilor săi să decidă suspendarea din funcţie a şefului statului.

„O astfel de atitudine neconstituţională eu nu am văzut nici măcar la Traian Băsescu. Nu se justifică în niciun fel de motiv să fie susţinut preşedintele în continuare. În momentul în care un preşedinte nu a respectat o decizie a CCR, atunci Parlamentul l-a revocat”, a adăugat deputatul PSD.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă