6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăScandalul Gomoiu, dintr-o altă perspectivă

Scandalul Gomoiu, dintr-o altă perspectivă

Cine se face vinovat de faptul că aceste informații au fost ascunse până acum?

De veridicitatea celor afirmate se va pronunța sistemul de justiție.

Însă, rămâne un semn de întrebare foarte alarmant. Cine se face vinovat de faptul că aceste informații ies la iveală la aproape un an și jumătate de la deschiderea spitalului în cauză? O unitate sanitară care este, de fapt, o realizare incontestabilă, pătată, iată, în plină campanie electorală cu niște suspiciuni care trebuie să fie edificate.

Anchetă jurnalistică

Publicația „Libertatea” a arătat pe site-ul propriu că raportul Corpului de Control al Guvernului a fost înregistrat de Primăria Capitalei pe data de 22 noiembrie 2017. Documentul menționat arată că un vas alb, simplu, de toaletă la spitalul de copii Gomoiu a fost facturat Primăriei cu 2.858 de lei, după ce fusese cumpărat cu 272 de lei.

Reacția Gabrielei Firea

În apărarea sa, Firea susține că nu a comis nimic ilegal și că va depune plângere penală împotriva publicației precizate anterior: „Nu este nimic adevărat! Depunem azi plângere. Când am ajuns primar, am plătit doar real executat. Cei dinainte au plătit prețuri supraevaluate”, a afirmat Gabriela Firea, într-un răspuns publicat pe contul său de Facebook, în urma acuzațiilor lansate de „Libertatea”.

Reacția Gabrielei Firea vine după ce a fost acuzată că ar fi cheltuit peste un milion de euro ca să facă publicitate spitalului de copii Gomoiu, construit cu supraevaluări „cu 2.485 %”, și că a ținut ascuns raportul referitor la valoarea lucrărilor supraevaluate.

Municipalitatea a reacționat, de asemenea

„Respingem ferm toate acuzațiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general. Potrivit legislației în vigoare, subliniem că orice intervenție asupra procedurii era ilegală și putea determina vicierea achiziției (precizăm că această procedură a fost monitorizată permanent de Unitatea de Control și Verificare a Achizițiilor Publice)”, a comunicat PMB.

Primăria a mai comunicat în același timp că: „Toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar PE REAL EXECUTAT, confirmate de către diriginți de șantier și personal specializat, angajat la ASSMB. Totodată, că urmare a finalizării expertizei, s-a constatat că fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, FĂRĂ CA ACESTEA SĂ FIE INCLUSE ÎN PROIECT SAU ÎN CONTRACTUL DE LUCRĂRI. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăți necuvenite!”.

USR amenință că depune plângere penală

Totodată, Lavinia Coțofană, fost director juridic al ASSMB, spune că neregulile privind lucrările supraevaluate sau inexistente la Spitalul „Victor Gomoiu” din București au început înaintea mandatului Gabrielei Firea, dar recepția a fost făcută în timpul acestuia.

În aceeași ordine de idei, USR anunță că va depune plângere penală pe numele Gabrielei Firea pentru abuz în serviciu în legătură cu scandalul iscat în jurul Spitalului Gomoiu.

„Primarul Capitalei a refuzat timp de doi ani să ia măsurile care se impuneau în urma concluziilor raportului Corpului de Control. De asemenea, Gabriela Firea a refuzat să pună la dispoziția consilierilor municipali USR și, implicit, la dispoziția publicului raportul întocmit în urma controlului de acum doi ani de la ASSMB, control ce a vizat intervalul 2010 – 2017. Practic, Gabriela Firea a tăinuit informații extrem de grave privind prejudicierea bugetului public cu sume de până la 20 de milioane de euro. Le-a tăinuit nu doar față de public, nu doar față de Consiliul General, dar le-a tăinuit și față de autoritățile care ar fi putut să cerceteze ilegalitățile, să-i depisteze și să-i sancționeze pe vinovați”, se menționează într-un comunicat al USR București.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă