23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăScandal în Parlament. Sorin Grindeanu îi poate sfida pe Klaus Iohannis și...

Scandal în Parlament. Sorin Grindeanu îi poate sfida pe Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă

Deputații au adoptat cu amendamente această cerere, printr-o procedură catalogată ca ‘abuzivă și de o viteză nemaivăzută’ de către PNL și USR, ignorând principala observație a lui Iohannis: monopolizarea de către Parlament a tuturor atribuțiilor legate de propunerea, numirea și demiterea conducerii ANCOM, fapt care ar încălca Directivele UE, scrie Hotnews.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente miercuri, 9 mai, cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom (ANCOM).

Deputații au adoptat-o parțial, cu 165 de voturi ‘pentru’, 89 ‘împotrivă’ și 6 abțineri, ignorând principala observație făcută de Klaus Iohannis: excluderea întregii puteri executive (atât Guvernul, cât şi Președintele României) din această procedură.

Legea trimisă la reexaminare în Parlament menționează că: “preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai ANCOM sunt numiţi de către Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Anterior acestei reglementări şi înainte de modificarea pe care aceasta a suferit-o prin OUG nr. 33/2017 (]n Guvernul Grindeanu), conducerea ANCOM era numită de către Președintele României, la propunerea Guvernului.

“Observăm că întreaga putere executivă (atât Guvernul, cât şi Președintele României) este eliminată din cadrul procedurii de numire a conducerii ANCOM, ceea ce determină un dezechilibru între puterile statului în ceea ce privește atribuțiile legate de propunerea, numirea și controlul care vizează o autoritate administrativă autonomă precum ANCOM. Doar repartizarea echitabilă a acestor atribuții între puterile legislativă și executivă și, în cadrul acesteia din urmă, între Președintele României și Guvern, poate asigura independența operațională a ANCOM.”, se arăta în cererea de reexaminare a președintelui Iohannis.

Deputații USR și ai PNL acuză că procedura în care s-a adoptat această cerere a fost una abuzivă.

“Cererea de reexaminare a intrat într-o viteză nemaivăzută. Luni a intrat în Biroul permanent, s-a dat termen de amendamente până marți și termen pentru raport miercuri, adică astăzi. Cele doua Comisii care fac raportul comun sunt Comisia de Administrație și Comisia IT&C.
Comisia de Administrație a discutat ieri și a adoptat o serie de amendamente, adică a preluat din observațiile Președintelui Iohannis, dar nu s-a atins de observația principală care era legată de procedura de numire, ci au lăsat-o cum a fost adoptată anterior de Guvernul Grindeanu.
Astăzi, colegul meu de la USR Cristian Seidler a propus respingerea acestei prevederi și a propus revenirea la vechea modalitate de numire din OUG 2009, (n.a când președintele ANCOM era numit de președintele României la propunerea Guvernului). A trecut cu vot de 5 la 4, în Comisia IT. Asta se intampla la ora 9:40, la ora 10:00 fiind Plenul Camerei.
Fiind o diferență între cele doua rapoarte, cel al Comisiei de Administratie și cel al Comisiei IT, urma ca la un moment ulterior, cel mai devreme mâine – pentru că trebuie să anunți o ședintă cu măcar 24 de ore înainte – sau săptămâna viitoare să ne întâlnim în ședință comună și să hotărâm cum rămâne în Plenul celor două comisii reunite. Numai că nu s-a întamplat asta. Domnul Florin Iordache era super agitat și a venit la mine și mi-a zis să facem ședință comună imediat, ceea ce încalcă regulamentul destul de rău. O ședință comuna de comisii trebuie anunțată cu 24 de oreînainte și nu se pot desfășura lucrări de Comisii în paralel cu Plenul decât cu aprobarea Biroului Permanent la solicitarea unui președinte de Comisie ceea ce nu a fost cazul aici. Practic s-a creat un scandal în Plen, iar ei au votat în pauza de lucru a Comisiilor.
Și USR si PNL au protestat și au refuzat să participe la ședința comună a celor doua Camere. Eu, în calitate de președinte, am condus ședinta din repsect față de institutia Parlamentului, adică nu am vrut să răspund la un abuz cu un abuz și am fost singurul reprezentant al Opoziției acolo. Cererea de reexaminare cu amendamente a fost adoptată cu 25 de voturi pentru și 1 vot împotrivă, votul împotrivă fiind al meu. Și apoi a fost votată în Plenul camerei deputatilor, urmțnd să se ducă acum la Senat, care este Caemra decizională.”, a declarat pentru HotNews.ro Cătălin Drulă.

Și deputatul PNL, Pavel Popescu, susține că procedura a fost una abuzivă.

”Din păcate, astăzi când aniversăm Ziua Independenței și Ziua Europei majoritatea PSD&ALDE a călcat în picioare totul, la votul pe legea ANCOM. Au încălcat regulamentul, s-au comportat abuziv cu parlamentarii Opoziției, cu scopul de a-și proteja propriile interese. Președintele României Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii prin care tot cei de la PSD&ALDE au pus mâna pe ANCOM, una din instituțiile cu bani. Miza a fost mare. Dacă alte legi importante sunt uitate prin sertarele parlamentarilor PSD&ALDE, acest proiect a fost propus să fie dezbătut și votat pe repede înainte. Dacă în cursul dimineții, în cadrul comisiei de IT parlamentarii PNL au reușit să treacă amendamentul prin care șeful statului era reintrodus în procedura de numire a președintelui ANCOM, în plen parlamentarii puterii au încălcat regulamentul pentru propriile interese. Este inadmisibil așa ceva. Nu le pasă de nimic. Se cred stăpâni peste tot și toate”, a declarat parlamentarul liberal Pavel Popescu.

Anterior cererii de reexaminare a legii, președintele Iohannis a atacat în luna ianuarie din acest an la Curtea Constitutionala legea care modifica procedura numirii și demiterii conducerii arbitrului telecom, autoritate condusă acum de fostul premier Sorin Grindeanu.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă