Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Conform sursei citate, Ursula von der Leyen şi-a dat acordul, ieri, asupra proiectului listei comisarilor desemnaţi, urmare a seriei de interviuri pe care aceasta le-a avut, în ultimele săptămâni, cu fiecare dintre persoanele propuse de statele membre. Deocamdată, Ursula von der Leyen a anunţat numele comisarilor europeni desemnaţi, iar marţi va anunţa şi portofoliile propuse pentru aceştia. Premierul Viorica Dăncilă a trimis două propuneri din partea României – Rovana Plumb și Dan Nica.
Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte acum această listă, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), după care lista va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Parlamentul European trebuie să își dea consimțământul, prin vot, asupra întregului Colegiu al Comisarilor.
Procedura de desemnare a comisarilor europeni
Candidații pentru portofoliile Comisiei trebuie să treacă printr-o etapă de strictă verificare parlamentară înainte de a-și prelua funcția.
Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru. Acești comisari desemnați se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui Parlamentului European. O evaluare negativă a determinat deja în trecut retragerea unor candidați din proces. Întreaga Comisie, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, trebuie să fie apoi supusă unui vot unic de aprobare din partea Parlamentului.
După ce au primit aprobarea Parlamentului, președintele și comisarii sunt numiți în mod oficial de Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată.
În cazul unei modificări substanțiale a portofoliului pe durata mandatului Comisiei, al completării posturilor vacante sau al numirii unui nou comisar după aderarea unui nou stat membru, comisarii în cauză sunt audiați din nou în fața comisiilor competente.
Ludovic Orban: O somăm pe Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb
Liderul PNL, Ludovic Orban, o somează pe Viorica Dăncilă să retragă nminalizarea Rovanei Plimb pentru funcţia de comisar european, ”cât mai e timp, pentru a nu face România de ruşine la nivelul UE”. ”Este de neînţeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a transmis Orban.
”Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea! Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de ruşine în Parlamentul European. Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziţie, care să respecte criteriile de integritate şi profesionalism agreate la nivel european, în condiţiile în care actuala nominalizare are toate şansele să fie respinsă în Parlamentul European”, a transmis, luni, liderul PNL; Ludovic Orban.
Acesta afirmă că ”este de neînţeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”.
”În atare condiţii, propunerile transmise Parlamentului European nu reprezintă o decizie politică în sine, ci doar comunicarea oficială a propunerilor făcute de fiecare ţară în parte. De altfel, hotărârea preşedintelui Comisiei Europene a fost aceea de a transmite toate propunerile formulate din partea ţărilor membre ale Uniunii, şi de a nu refuza niciun candidat al niciunei ţări, întrucât decizia aparţine Parlamentului European şi comisiilor de la nivelul Parlamentului European”, a mai declarat Orba.
Acesta a atras aenţia că Partidul Popular European, familie politică de care aparţine Partidul Naţional Liberal, ”a manifestat în mod consecvent toleranţă zero faţă de orice acţiune de obstrucţionare a funcţionării justiţiei şi a dezavuat personajele care au făcut obiectul unor astfel de discuţii”.
”Amintim faptul că Rovana Plumb are grave probleme de integritate după ce a blocat ancheta DNA, implicit posibilitatea de a fi judecată, ascunzându-se astfel în spatele majorităţii parlamentare a PSD. Domnia sa a considerat că nevinovăţia unei persoane poate fi stabilită printr-un vot politic în Parlamentul României, în locul instanţei de judecată, folosind imunitatea parlamentară. Singura soluţie pentru a preveni o situaţie ingrată pentru România în Parlamentul European este aceea a retragerii candidaturii Rovanei Plumb de către Guvernul României”, a mai spus Ludovic Orban.
Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european
Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european, propunere oficializată azi prin comunicatul transmis de noua preşedintă aleasă a Comisiei Europene. „Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esenţiale de Alianţa USR PLUS pentru postul de comisar european şi nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziţie”, se arată într-un comunicat al alianţei.
Conform sursei citate, Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care şi grupul Renew Europe (a treia forţă politică în PE), iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului European.
„Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea şi competenţa candidatei propuse de Guvernul României. Atenţionăm Guvernul PSD că prin insistenţa de a o susţine pe Rovana Plumb îşi bate joc de această demnitate publică europeană şi, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs şi va fi forţat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, se arată în comunicatul Alianţei USR PLUS.
Alianţa precizează că Rovana Plumb a avut în ultimii ani declaraţii împotriva valorilor Uniunii Europene şi anti-justiţie şi l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupţie, din funcţiile publice pe care le-au ocupat.
„Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina şi braţul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul judeţean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunităţii pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziţia de ministru al Mediului”, se mai arată în comunicat.