Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SCRUTIN. Ritm redus al înscrierilor pentru alegerile prezidențiale

Românii din Diaspora pot evita cozile la vot

Aproape 18.000 de alegători români din Diaspora s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 19.08.2019 - 10:29

Înscrierile au început pe 28 iulie și sunt posibile până pe 11 septembrie. Jumătate din românii care s-au înregistrat au optat pentru o secție de votare iar restul au solicitat să voteze prin corespondență.  Având în vedere faptul că în străinătate sunt plecați milioane de români, cifra este considerată extrem de mică de reprezentanții societății civile. Aceștia cer Autorității Electorale Permanente (AEP) și Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să asigure mediatizarea corespunzătoare a posibilității de înscriere online.

Potrivit AEP, cei care doresc să se înscrie pentru a vota într-o secția de votare, trebuie să transmită datele de identificare și o copie a actului de identitate, pe siteul www.votstrainatate.ro, menționând țara și localitatea în care vor să voteze. Dacă se înregistrează cel puțin 100 de astfel de cereri pentru o localitate, autoritățile române trebuie să facă demersurile necesare pe lângă autoritățile străine pentru a deschide o nouă secție de votare. Românii din străinătate care nu se înscriu online pot vota la secția de votare din localitatea cea mai apropiată.

 

Cum votezi prin corespondență

În cazul votului prin corespondență, primul pas este completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine.  

După primirea documentelor, Poşta Română transmite alegătorului documentele  necesare exercitării votului prin corespondență, pentru ambele tururi de scrutin: două plicuri exterioare, două plicuri interioare, două autocolante cu menţiunea ”VOTAT”, două certificate de alegător, două buletine de vot prin corespondenţă; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot.

În momentul votării, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea ”VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

 

Expedierea votului

În ce priveşte expedierea plicului sigilat care conţine votul său, alegătorul are trei variante: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă.

 

Comentarii