22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomePoliticăRomânia marchează Ziua Tratatului de la Trianon

România marchează Ziua Tratatului de la Trianon

Mai multe instituții din România marchează Ziua Tratatului de la Trianon, care a fost instituită, prin lege, la data de 4 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, organizează o expoziție dedicată Tratatului de la Trianon. În expoziție sunt prezentate Tratatele de Pace de la Paris din anii 1919 – 1920 precum și a alte documente diplomatice și fotografii rare din patrimoniul Arhivelor Diplomatice ale MAE. Expoziția este deschisă publicului în zilele de 31 mai, 4, 6, 7, 8 și 9 iunie 2023. Expoziția este amenajată la sediul central al MAE din București.

Tratatul de pace de la Trianon s-a semnat la 4 iunie 1920, între Puterile Aliate și Ungaria. Puterile Aliate au fost cele învingătoare în primul Război Mondial. Ungaria a fost una dintre țările învinse. Tratatul a fost semnat în palatul Marele Trianon de la Versailles (Franța).

“Bazându-se pe realitățile rezultate în urma disoluției marilor imperii multinaționale, precum și pe principiile formulate de Președintele american Woodrow Wilson în anul 1918, reprezentanții statelor participante au negociat pacea în Europa, aplicând, între altele, principiul autodeterminării popoarelor. Pentru prima dată, s-a recurs la expertiza științifică a specialiștilor în diverse domenii precum: drept internațional, istorie, statistică, cartografie, lingvistică, etnografie.

Sfârșitul Primului Război Mondial, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și Conferința de Pace de la Paris din 1919-1920 reprezintă trei momente istorice indisolubil legate. Marcarea acestora de către MAE este realizată în această paradigmă și luând în considerare necesitatea de a reliefa ansamblul complex de semnificații politico-diplomatice și istorice ale Conferinței de Pace de la Paris, atât pentru România, cât și pentru Europa în ansamblu”, a anunțat Ministerul de Externe al României.

Ziua Tratatului de la Trianon este instituită printr-o lege din anul 2020

În România, Legea 256 din 18 noiembrie 2020 a stabilit declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Inițiatorul legii a fost senatorul Titus Corlățean, fost ministru de Externe. La acel moment, președintele Iohannis a trimis o sesizare la CCR asupra acestei legi, însă CCR a respins sesizarea. Drept urmare, șeful statului a fost nevoit să promulge legea.

Conform Legii 256, “în scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.”

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum se turnau românii la Securitate? “Nu adunai like-uri, dar te ajutau vecinii să ajungi cunoscut unde trebuie”

 "Ți-au povestit părinții că pe vremea comuniștilor era periculos să înjuri regimul cu fereastra deschisă, dar crezi că e doar o legendă urbană?...

Localitatea din județul Iași, plină de nevăzători … doar în acte! Cum au ajuns zeci de oameni să încaseze sume importante de la stat

Indemnizatia de nevazator este de 2.050 de lei lunar. O familie de pensionari care are si pensie a ajuns sa ridice lunar 9000...

Bani de la stat pentru românii care se întorc în țară. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească

„Statul, prin instituțiile sale, face eforturi constante pentru ca oamenii să revină acasă. O primă dovadă că statul român este interesat de soarta...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies