6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăRepublica Moldova: alegeri fără un câștigător clar

Republica Moldova: alegeri fără un câștigător clar

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut aproape o treime din mandatele de deputat în circumscripţia naţională, în urma alegerilor parlamentare desfăşurate duminică. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC),  până ieri la amiază au fost centralizate 99,39% din procesele verbale ale secţiilor de votare, iar datele preliminare indică faptul că PSRM, al preşedintelui Igor Dodon (pro-rus), a obţinut 31,21% din voturi. Pe poziţia a doua se clasează principala formaţiune politică de opoziţie, blocul electoral pro-european ACUM, care a beneficiat de susţinerea a 26,67% dintre alegători, în timp ce pe locul al treilea se situează Partidul Democrat (PDM), al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, cu 23,75%. Cea de-a patra formaţiune politică care intră în legislativul de la Chişinău în urma votului pe liste este Partidul Şor (care reprezintă populația rusofonă n.r.) care a obţinut 8,35%. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a obținut 3,75% din voturi, sub pragul electoral de 5%, și nu va face parte din Parlament.

Împărțirea finală mandatelor va fi, însă, infulențată de rezultatele în circumscripțiile uninominale. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice.

 

Cum se împart mandatele

Marele câștigător al acestui sistem este partidul lui Vlad Plahotniuc. Potrivit datelor preliminare, în viitorul Parlament vor accede patru formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi. Cele mai multe mandate, 34, le va avea Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, urmat de Partidul Democrat cu 31 de mandate, blocul electoral ACUM cu 26 de mandate şi Partidul Şor cu şapte mandate. Cu alte cuvinte, Partidul Democrat va depăși blocul ACUM la numărul de mandate, deși a obținut cu trei procente mai puțin la votul pentru lista națională. Și aceasta pentru că partidul lui Plahotniuc a reușit să câștige mai multe mandate în colegiile uninominale.

Nu a fost o întâmplare.  În anul 2017, autorităţile de la Chişinău au introdus sistemul mixt de votare, dorit de liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a beneficiat în acest demers de sprijinul preşedintelui Igor Dodon. Nu a fost singura controversă a alegerilor. Presa de peste Prut a publicat imagini din Varniţa, Republica Moldova, unde secţiile de votare au fost paralizate de sute de oameni aduși cu zeci de autocare din Transnistria. Martorii au declarat pentru presa locală că au fost instruiţi să voteze candidaţii PDM şi pentru participare vor primi câte 20 de dolari. Comisia Electorală Centrală a reacționat, anunțând că legislaţia naţională nu prevede anumite interdicţii privind transportarea cetăţenilor către secţiile de votare.

 

Socialiștii vorbesc despre anticipate

Ce va urma după alegeri? Pentru formarea unei majorități parlamentare sunt necesare 52 de locuri în Parlament din cele 101. Planurile lui Igor Dodon de a forma o majoritate cu Partidul Șor au eșuat. Acum, formarea majorității va depinde de asocierea a două dintre cele trei forțe principale – PSRM, blocul ACUM și PDM.

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a declarat, ieri, după anunţarea rezultatelor preliminare ale scrutinului legislativ, că formaţiunea politică pe care o conduce ia în calcul posibilitatea organizării unor noi alegeri parlamentare anticipate. Liderul PSRM a acuzat încălcarea legislaţiei electorale de unii dintre concurenţii de la alegerile de duminică şi a afirmat că va sesiza instituţiile statului cu privire la neregulile constatate. De asemenea, Zinaida Greceanîi a anunţat că va ataca rezultatele alegerilor şi la instanţele judecătoreşti. ”Noi avem mai multe întrebări şi neclarităţi în mai multe circumscripţii din ţară, inclusiv în circumscripţiile din regiunea transnistreană. De aceea, noi urmează să depunem toate contestaţiile privind toate încălcările. Noi acum sistematizăm toate materialele până la urmă, după care vor fi sesizate toate organele respective, inclusiv şi CEC. Noi vom ataca şi în instanţa de judecată. Noi nu excludem că pot avea loc şi alegeri anticipate”, a afirmat Greceanîi.

 

ACUM reclamă fraude

Rezentanţii principalelor formaţiuni politice de opoziţie din Republica Moldova, blocul electoral ACUM, au anunțat că nu recunosc rezultatele alegerilor parlamentare de duminică. Co-preşedintele ACUM, Maia Sandu, a declarat că rezultatele scrutinului legislativ ”nu reflectă voinţa oamenilor”. ”Noi, blocul ACUM, nu recunoaştem alegerile drept libere şi corecte”, a afirmat Sandu, care a subliniat că ”regimul PDM-PSRM a vrut să anuleze total vocile democraţiei, din ţară, dar şi din afara ei”. „Noi am cerut deja ca rezultatele alegerilor să nu fie recunoscute pe cele două circumscripţii în care au votat cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, inclusiv pentru că noi nu am avut nicio posibilitate să facem campanie electorală acolo, să-i informăm despre noi şi programul nostru. Ținând cont de aceste încălcări, sperăm să fim sprijiniţi de observatorii internaţionali În rest, am declarat, am constatat fraude majore…Comunicăm acum cu colegii noştri din diferite localităţi ca să documentăm toate fraudele şi am anunţat deja că vom ieşi la proteste, pentru că considerăm aceste alegeri fraudate”, a spus Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a cerut observatorilor străini să nu recunoască rezultatul scrutinului de duminică. ”Noi le solicităm respectuos observatorilor internaţionali să nu se grăbească să recunoască aceste alegeri drept libere şi corecte, indiferent de rezultatele acestor alegeri. Noi trebuie să luptăm pentru alegeri libere şi corecte şi pentru readucerea ţării pe făgaşul democraţiei”, a adăugat co-preşedintele ACUM.

 

Plahotniuc vrea negocieri rapide

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a invitat la negocieri toate partidele politice şi candidaţii independenţi care au trecut pragul electoral la alegerile legislative de duminică. ”Este important să lăsăm în urmă supărările din trecut şi să privim în faţă spre nevoile şi aspiraţiile oamenilor. Acum, o spun cu toată fermitatea, Partidul Democrat este gata să înceapă negocierile cu partidele şi cu independenţii care trec în Parlament, pentru a le oferi cetăţenilor o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional, astfel încât să putem începe împreună îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de cetăţeni. Noi ne dorim ca prima discuţie să o avem chiar zilele acestea. Noi nu avem orgolii, resentimente, prejudecăţi”,  a afirmat Plahotniuc.

La scrutinul legislativ din Republica Moldova au participat 1,45 milioane de alegători din totalul celor 2,81 milioane de alegători înscrişi în listele electorale, ceea ce reprezintă 49,22%.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă