8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăRegulile referendumului pentru Familie

Regulile referendumului pentru Familie

Curtea Constituţională a stabilit, ieri, că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. Decizia a fost luată  cu şapte voturi ”pentru” şi două ”împotrivă”. Decizia CCR va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.   

Cabinetul Dăncilă urmează să emită o ordonanță de urgență pentru desfăşurarea referendumului în decurs de două zile și datele la care se va desfășura procesul de votare, a precizat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Inițial, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunțase că referendumul va avea loc pe 7 octombrie.

Pentru ca referendumul să se desfăşoare timp de două zile, Guvernul va modifica legea referendumului, care prevede că ziua scrutinului este duminica. Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

 

Cum se calculează cvorumul

După decizia CCR și după stabilirea datelor de către Executiv, modificarea Constituției va fi supusă unui referendum, la care cvorumul este de 30% din numărul total de alegători. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de  18.917.495.

Cu alte cuvinte, la referendum ar trebui să se prezinte minimum 5.675.249 de alegători (adică 30%) pentru ca referendumul să fie validat. O altă condiție pentru validare este ca opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente. Opțiunile valabil exprimate se calculează excluzând voturile nule.

Cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin ”DA” sau ”NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”. Rezultatul referendumului se stabilește în funcție de majoritatea voturilor valabil exprimate. Cu alte cuvinte, dacă se înregistrează mai multe voturi cu DA (respectându-se firește condiția cvorumului), Constituția este modificată.

Legea referendumului a fost modificată după eșecul consultării populare din 2012 privind demiterea lui Traian Băsescu din funcția de președinte, ca efect al lipsei de covrum, care la vremea respectivă era de 50%.  87,5% din cei care s-au prezentat au votat pentru demitere, dar prezența a fost de 46,4%, iar consultarea populară nu a fost validată.

 

Aprobare în Parlament

Coaliția  pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituției privind definiția familiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. În actuala formă, articolul respectiv prevede că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. 

 Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei. Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat pe 11 septembrie, cu 107 voturi ”pentru”, 13 voturi ”împotrivă” şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Liderii grupurilor ALDE şi UDMR au spus că fiecare dintre senatorii lor vor vota după cum le dictează conştiinţa, PNL şi PSD au spus că susţin proiectul, iar USR s-a declarat împotriva modificărilor.

 

Reguli noi

Legea referendumului a fost modificată din nou și în 2018. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 5 iulie, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, după ce judecătorii CCR au respins pe 19 iunie ca fiind inadmisibilă sesizarea formulată de şeful statului. Modificările aduse legii referendumului l-au scos din procedura organizării referendumului pe preşedintele României, având în vedere că Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care şeful statului îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare.

 

Ce prevede Constituția actuală

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

Modificarea supusă referendumului

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă