Traian Băsescu

Referendumul pentru familie. Cum va vota Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunțat, într-o emisiune de televiziune, că va merge să voteze la referendumul pentru familie, în care se va solicita acordul românilor pentru modificarea Constituției.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.09.2018 - 09:42

Fostul șef al statului a precizat, sâmbătă seară, că el va vota în favoarea ideii ca familia să fie formată dintr-un bărbat şi o femeie, precizând că, din punct de vedere politic, el rămâne un om "de dreapta".

”În mod paradoxal, la noi referendumul este susţinut de socialişti. Eu provin din familia popularilor europeni, care sunt creştin democraţi şi care încurajează familia. Deci, voi merge la vot pentru un DA - familia formată dintr-un bărbat şi o femeie. Din punct de vedere politic, rămân un om de dreapta”, a declarat Traian Băsescu la postul România TV, informează Mediafax.

Traian Băsescu a respins, în acest context, opiniile apărute în spaţiul public potrivit cărora referendumul ar fi neconstituţional.

”Am văzut discuţii legate de Constituţie, că nu ar permite modificări care reduc potenţiale drepturi. Aşa este, numai că tot în Constituţia pe care o invocă cei care vorbesc de un referendum care nu ar fi tocmai constituţional scrie că tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte prevalează asupra dreptului intern. Ori în Tratatul pentru drepturile fundamentale ale omului se spune clar că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. Iar România este parte a acestei convenţii”, a adăugat fostul şef al statului.

Referendumul pentru modificarea Constituției României se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 - 21.00.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

Comentarii