13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăReacții, după raportul MCV

Reacții, după raportul MCV

Paul Stănescu: Rezoluţia PE la adresa României – nedreaptă; raportul MCV – un pumn aplicat suveranităţii naţionale

Rezoluţia adoptată de Parlamentul European la adresa României este una “nedreaptă”, iar raportul MCV reprezintă “un pumn aplicat suveranităţii naţionale”, a afirmat, miercuri, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

“Mi se pare că, prin rezoluţia nedreaptă adoptată ieri şi prin publicarea raportului MCV, care reprezintă un pumn aplicat suveranităţii naţionale în materie de legiferare internă, UE a ridicat din nou un zid între Vestul şi Estul Europei. România şi românii nu merită un asemenea tratament! România este un stat european şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene, nu să fie tratată ca un stat de mâna a doua. Am fost şi suntem deschişi permanent dialogului şi cooperării cu toate forurile UE, am dovedit că suntem un membru loial şi implicat, că apărăm şi respectăm valorile Uniunii Europene şi cred că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal”, a declarat Stănescu, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de MDRAP.

În opinia vicepremierului, “este greu de înţeles introducerea unor condiţionalităţi pentru România, sub pretextul afectării progreselor în Justiţie, pentru că Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţenilor sunt respectate, şi nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor”.

“Am prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul Justiţiei, ori de câte ori a fost nevoie. În schimb, primim aşa-zise ‘recomandări’ să ne ignorăm Constituţia şi alte ‘ţinte de atins’ pentru a fi consideraţi egali cu celelalte state membre, precum şi o rezoluţie în Parlamentul European care propune o Justiţie oarbă la abuzuri. Este de neacceptat ca România şi cetăţenii români să devină un ‘sac de box’ şi să fie atraşi în jocul unor politicieni cu diferite interese personale! Se apropie alegerile europarlamentare, dar interesul unora de a câştiga din nou poziţii privilegiate în Parlamentul European nu trebuie să fie mai presus de binele şi interesul ţării pe care trebuie să o reprezinte!”?”, a transmis Paul Stănescu.

 

Tăriceanu: ”Comisia Europeană intră într-o zonă politică care nu e justificată”

Tăriceanu a mai spus că În Bulgaria nu e corupţie pentru că nu se vorbeşte despre corupţie, iar despre rezoluţia PE a spus că este un document total dezechilibrat şi subiectiv. ”Comisia Europeană intră într-o zonă politică care nu e justificată, pentru că raportul e unul cu precădere tehnic. Am văzut o serie de abordări politice care pun sub semnul întrebării modul în care CE lucrează cu statele membre”, a afirmat Tăriceanu.

El a criticat şi adoptarea rezoluţiei PE privind statul de drept în România, precum şi conţinutul acesteia. ”Această rezoluţie analizează dintr-o perspectivă eminamente politică o serie de evenimente, fără ca să existe o informare echilibrată, fără nicio singură menţiune la poziţia oficială a autorităţilor române – Guvern, Parlament – şi acest lucru este cu totul şi cu totul nefiresc. este un document pe care am avut ocazia să îl analizez înainte şi este total dezechilibrat, este subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund”, a spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu a precizat că le va trimite colegilor săi din ALDE o scrisoare faţă de poziţia pe care unii dintre membrii grupului au adoptat-o.

”La punctul 4 era o referire expresă – ridică problema legitimităţii protocoalelor semnate între serviciile de informaţii şi unele instituţii din justiţie. Această formulare care era marcată cu litere bolduite în proiect a dispărut. (…) Stimabilul Parlament European se face că închide ochii şi trece mai departe”, a mai spus el.

Întrebat despre declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE privind regresul reformelor în domeniul justiţiei în România, preşedintele Senatului a declarat: ”Aceste declaraţii care sunt eminamente politice, care sunt foarte direct legate de apropiatele alegeri europene când fiecare are propriul interes individual ca să îşi promoveze propria agendă, eu am să ridic o singură întrebare: ni se poate indica în mod concret care este prevederea din legile justiţiei care poate să fie chestionabilă. Afirmaţiile la modul general sunt mai mult anecdotice. Eu vreau să ştiu care sunt concret prevederile care fac Comisia să creadă că România a făcut paşi înapoi”.

 

UPDATE: Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că în Parlamentul European s-a adoptat ”cu atâta fervoare şi cu largă majoritate” o rezoluţie ”inutilă”, menţionând că şi raportul MCV este la fel de ”inutil”, pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete. “În legătură cu rezoluţia Parlamentului European, este practic greu de conceput la ce ar folosi o astfel de rezoluţie în Parlamentul European, pentru că exprimarea unor îngrijorări în legătură cu legile Justiţiei, legi deja adoptate şi intrate în vigoare şi care nu au produs efectele preconizate de cei care se declară acum îngrijoraţi, arată tardivitatea unui asemenea demers. În legătură cu legislaţia penală, suntem în plin proces de elaborare, ceea ce arată prematuritatea unui asemenea demers. Faptul că se pun la grămadă aceste lucruri cu protestele din august sau din ianuarie 2017, unele dintre ele – cele din august 2018 – fiind sub anchetă penală, arată inutilitatea unui asemenea demers pur politic. Atunci suntem practic în situaţia în care la nivelul PE, într-o fierbere antieuropeană, s-a produs o rezoluţie gândită în termeni electorali ai anului viitor, ceea ce mă duce la gândul că probabil se va înregistra un scor anti-UE foarte îngrijorător în perspectiva evoluţiilor viitoare”, a afirmat Şerban Nicolae, la Parlament.

El a spus că, în formula actuală, Comisia Europeană va avea cel mai trist bilanţ din ultimii 5 ani. “Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană, în formula actuală, probabil profund marcată de sciatică, cu ghilimele de rigoare, va avea cel mai trist bilanţ după cinci ani, cu Marea Britanie în pragul ieşirii din construcţia europeană, cu România şi Bulgaria încă ţinute într-o poziţie inutilă şi umilitoare şi, din punctul meu de vedere, nelegală şi, practic, cu manifestări ale unor poziţii pur politicianiste care nu fac decât să alimenteze sentimentele anti-UE, ceea ce nu cred că ajută în vreun fel. Este foarte greu de înţeles spre imposibil la ce ar folosi o asemenea rezoluţie. Am căutat să înţeleg de când s-a lansat proiectul”, a mai spus senatorul PSD.

Acesta spune că nu înţelege ce ar putea România să facă. “Nu pot să înţeleg ce am putea să facem? Să certăm poporul român, Parlamentul României, să aplicăm fără discernământ nişte îngrijorări şi nişte aprecieri dintr-o rezoluţie? Sau am putea să spunem că e bine să avem protocoale secrete, e bine să avem dosare instrumentate de ofiţeri de informaţii, că e bine să folosim probatorii în materie penală care nu sunt cunoscute de părţile implicate şi că, în general, anii ’50 au fost o binefacere pentru sistemul penal românesc şi că eventualele închisori politice ar trebui să apară în România”, s-a întrebat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă se va respecta rezoluţia Parlamentului European, Şerban Nicolae a răspuns: “Cu exact acelaşi mod în care a ţinut cont premierul Ungariei. O să văd cum a ţinut domnul Orban de rezoluţia privind Ungaria şi cred că e un model de urmat pentru că Ungaria este un membru mai vechi al UE în comparaţie cu România”.

Potrivit acestuia, “România doreşte să meargă pe calea României şi a UE”. ”Din punctul ăsta de vedere, România nu şi-a încălcat niciun angajament luat în faţa partenerilor UE. Nu suntem un partener extern, ci suntem parte a construcţiei europene”, a adăugat Şerban Nicolae.

În legătură cu punerea în aplicare a rezoluţiei PE, senatorul PSD crede că ”ridicolul situaţiei este aproape de absolut”. “Nici în limba română nu scapă lipsa de coerenţă. Să pui în aplicare nişte recomandări este un non-sens. (…) Ridicolul situaţiei este aproape de absolut şi e păcat că la nivelul PE s-a adoptat cu atâta fervoare şi cu largă majoritate o rezoluţie inutilă. Dar, repet, luăm modelele altor state. (…) În general, Comisia Europeană are nu două standarde, mai multe standarde, iar României îl aplică pe cel mai rău”, a menţionat el.

În legătură cu raportul MCV, Şerban Nicolae a apreciat că acesta este ”la fel de inutil”. “E la fel de inutil pentru că nu a venit niciodată cu propuneri concrete. Nu am văzut niciodată preocupare pentru ceea ce a constituit abuz concret în justiţia penală din România, în special. Nu am văzut niciun fel de preocupare la nivelul MCV pentru persoanele care au fost arestate şi ulterior achitate, pentru persoanele care au fost închise şi ulterior achitate, nu am văzut niciun fel de preocupare pentru probatoriul ocult, niciun fel de preocupare pentru imixtiunea unor servicii de informaţii în activitatea judiciară”, a mai spus Şerban Nicolae.

În opinia sa, aceste decizii adâncesc euroscepticismul. “Faptul că în Franţa, Germania, Italia, Spania apar mişcări din ce în ce mai importante de euroscepticism arată că la Bruxelles este buba, nu la Bucureşti”, a adăugat Şerban Nicolae.

 

Orban: PSD-ALDE, în afara valorilor europene

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că Parlamentul European şi Comisia Europeană au arătat clar faptul că Executivul de la Bucureşti şi majoritatea parlamentară PSD – ALDE sunt în afara valorilor şi principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcţionării UE.

“Coaliţia PSD – ALDE a scris o nouă marţi neagră în istoria României de după 1 ianuarie 2007, mai precis de la integrarea României în UE. Astăzi, Comisia Europeană şi Parlamentul European au arătat clar că Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD – ALDE sunt în afara valorilor europene, în afara principiilor europene, în afara reglementărilor care stau la baza funcţionării Uniunii Europene. Astăzi se vede limpede că un clan de derbedei politici specializaţi în infracţiuni au capturat statul român şi folosesc puterea obţinută în alegeri nu pentru a servi interesul cetăţeanului român, ci pentru a-şi rezolva problemele personale şi pentru a încerca să scape de consecinţele infracţiunilor pe care le-au săvârşit de-a lungul carierei lor politice”, a susţinut Orban, marţi, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că raportul privind MCV şi rezoluţia Parlamentului European arată foarte clar că Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu şi “camarila din jurul” lor sunt antieuropeni şi “pun în pericol toate beneficiile cetăţenilor români de pe urma apartenenţei României la UE”.

“De la recomandările formulate de plenul Comisiei de la Veneţia, (…) Dragnea şi Tăriceanu au continuat cu agresiunea sistematică împotriva independenţei Justiţiei, împotriva recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia şi împotriva tuturor punctelor de vedere şi avertismentelor exprimate de oficialii europeni. Au demarat procedura de revocare a procurorului general în condiţiile în care recomandarea Comisiei de la Veneţia era foarte clară – de a modifica legile Justiţiei şi de a reechilibra mecanismul de numire, respectiv de revocare, a procurorilor şefi -, au trecut pe repede-înainte prin Parlament Ordonanţa 92, deşi punctele de vedere cu privire la ea au fost critice şi clar exprimate de oficialii europeni şi de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia”, a spus acesta.

Ludovic Orban consideră că astăzi se vede clar, atât prin rezoluţia Parlamentului European, cât şi prin raportul MCV, că “UE nu mai tolerează derapajele grave ale actualei Puteri de la principiile, valorile şi reglementările europene”.

 

Parchetul lui Lazăr: Raportul MCV, similar cu poziția noastră

Punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul General.

“Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în raportul MCV. (…) În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independenţa Justiţiei, cariera magistraţilor, modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public”, precizează sursa citată.

Conform PG, procurorul general Augustin Lazăr a exprimat disponibilitatea Ministerului Public de a contribui la îndeplinirea recomandărilor din raportul MCV.

“Având în vedere îngrijorările reţinute de Comisia Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce priveşte sistemul judiciar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuţiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în raportul MCV”, se menţionează în comunicat.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

“Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România”, a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi ”pentru”, 151 ”împotrivă” şi 40 de abţineri, un text care afirmă “profunda preocupare” a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi “condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti” din luna august.

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă