16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboiul PSD-Isărescu ia amploare

Războiul PSD-Isărescu ia amploare

Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, a precizat că nu şi-a deschis cont în bancă pentru a-şi primi salariul şi că aceasta este o formă de boicot. El a cerut intervenţia Băncii Naționale a României (BNR) pentru a reduce diferenţa ”uriaşă” între dobânda la credit şi dobânda la depozit.

Întrebat dacă vizează mandatul de guvernator al BNR, Vâlcov a transmis un mesaj clar privind posibilitatea schimbării lui Mugur lui Isărescu din această funcție. ”Nu. Eu cred că şi domnul Isărescu şi eu nu putem să ţintim acest post pentru că în momentul în care ai nişte lucruri nerezolvate din spate este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”.

Replica lui Isărescu la afirmațiile lui Vâlcov, dar și la alte atacuri din ultima perioadă, nu s-a lăsat așteptată. Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care ”s-a sărit la gâtul BNR”, a spus, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

Mugur Isărescu a declarat că nefinalizarea proiectului de buget pe 2019, precum și schimbările fiscale și bugetare care au intrat în vigoare la începutul anului au adus noi incertitudini și riscuri asociate inflației.

 

Răspunsul guvernatorului

„Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%. (…) În schimb, s-a reuşit stabilizarea anticipaţiilor privind inflaţia”, a menționat Isărescu. „Pe la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective că nu suntem patrioți. S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total iresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR” a afirmat Mugur Isărescu, la prezentarea „Raportului asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019.

Această instituţie nu se ocupă cu creşterea economică, ci cu echilibrele macroeconomice, a insistat Guvernatorul Băncii centrale. „Datoria noastră este să spunem cât poate duce economia, în condiţii de echilibru. (…) Orice economist trebuie să facă asta. (…) Este greu să nu promiţi salarii şi să spui «I-asta nu se poate face»”, a insistat Isărescu.

De asemenea, Guvernatorul Băncii centrale a menţionat că adoptarea OUG nr. 114/2018 şi atacurile la BNR au afectat prima de risc a României, deoarece au dus la „reducerea încrederii investitorilor străini, care nu mai ştiu cu cine vorbesc”. Guvernatorul BNR a mai spus, că BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

 

Se retrage, nu se retrage?

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este ”trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Mugur Isărescu conduce Banca Națională a României (BNR) din septembrie 1990. El este preşedinte al Consiliului de administraţie şi guvernatorul Băncii Naţionale a României numit de Guvern în 1990,  cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 şi octombrie 2014. A luat o pauză de la conducerea Băncii Centrale doar între decembrie 1999 și noiembrie 2000, când a fost prim-ministru al României. Chiar și atunci a acceptat postul cu condiția de a se putea întoarce în fruntea BNR după expirarea mandatului la Palatul Victoria.

Așa cum menționam, cea mai recentă reînnoire de mandat datează din octombrie 2014, pentru o perioadă de cinci ani de zile. În mai 2018, Isărescu a declarat că nu mai dorește un nou mandat în fruntea BNR. „Nu mai pot. Am 70 de ani, nu? … Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii“, afirma guvernatorul. În declarațiile ulterioare, însă, el a evitat să spună clar dacă va mai candida pentru șefia BNR. ”Parlamentul va hotărî”, a menționat Isărescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă