9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboi total! Tăriceanu (ALDE) cere închiderea site-ului Administrației Prezidențiale

Război total! Tăriceanu (ALDE) cere închiderea site-ului Administrației Prezidențiale

 ”În mod repetat” site-ul ar fi dat informații ”complet false sau care nu au legătură cu realitatea”. Tăriceanu dă ca exemplu transcrierea a două declarații făcute de președintele Klaus Iohannis, una referitoare la deschiderea experimentală a școlilor dintr-o provincie franceză, iar cealaltă la presupusa înțelegere secretă dintre PSD și UDMR cu privire al autonomia Ținutului Secuiesc.

”Mă alătur celor care au solicitat închiderea de urgență a site-ului presidency.ro în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial nr. 195/2020”, a scris liderul ALDE sâmbătă dimineața pe Facebook.

”Acest site a publicat în mod repetat informații complet false sau care nu au legătură cu realitatea. În data de 27 aprilie 2020 site-ul publică afirmațiile lui Klaus Werner Iohannis care, într-o declarație legată de oportunitatea deschiderii școlilor în România, face o serie de afirmații false și neadevărate. Iată un exemplu: “Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă”, a exemplificat Tăriceanu.

El precizează apoi că, de fapt, acest experiment nu s-a întâmplat în Franța, citând răspunsul responsabilei biroului de presă al Ministerului Educației din Franța, Agnès Longueville.

”În consecință, site-ul presidency.ro a contribuit la răspândirea panicii în rândul românilor care sunt părinți sau bunici, precum și în rândul elevilor și profesorilor”, concluzionează Tăriceanu.

Cel de-al doilea exemplu de ”informație falsă” dat de liderul ALDE este publicarea, pe data de 29 aprilie 2020, a declarației președintelui Iohannis Iohannis referitoare la presupusa înțelegere secretă dintre PSD și guvernul de la Budapesta privind ”vânzarea Ardealului”.

”Această afirmație gravă nu este acoperită de nici o dovadă și nu face decât să inducă panică în rândul populației și să incite la ură față de o minoritate etnică din România, precum și la posibilitatea deschiderii unui grav conflict diplomatic”, subliniază Tăriceanu.

Liderul ALDE precizează că ANCOM a închis, la solicitarea ministrului de Interne, mai multe site-uri despre care s-a apreciat că răspândesc informații false sau / și care nu corespund adevărului, ”site-uri care nu au nici vizibilitatea, nici importanța site-ului presidency.ro”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a închis până acum mai multe site-uri din România, după ce acestea au publicat articole cu informații false referitoare la pandemia de coronavirus.

Măsura a fost luată în baza decretului prezidențial de prelungire a stării de urgență pe întreg teritoriul României, care prevede că (art. 91, alin. 3):

”Furnizorii de servicii de găzduire şi furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire.”

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă