11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboi total între Iohannis și PSD

Război total între Iohannis și PSD

Klaus Iohannis a avut, ieri, o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi. „Am citit motivarea deciziei Curţii. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până o înţeleg foarte bine, deci mai avem un pic de citit“, a declarat șeful statului. El a spus că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară „va duce mai aproape de adevăr“.

Iohannis a acuzat PSD că  încearcă să amputeze puterile preşedintelui fiindcă „are în multe privinţe alte păreri decât majoritatea pesedistă“. „Am văzut această dorinţă prima dată când s-a modificat legea ANCOM. A continuat discuţia şi la legile Justiţiei, unde puterea președintelui a fost diminuată faţă de situaţia anterioară din legile care au fost în vigoare“, a mai spus Klaus Iohannis.În opinia sa, este evident că această decizie a CCR „vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui“.

 

Ce spune despre Dragnea

Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kövesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. „Cred că se grăbesc un pic pesediştii. Eu n-am afirmat în niciun fel ce voi face în perioada imediat următoare.  Repet: nu va exista nicio suspendare pentru că nu există niciun temei“,  a mai afirmat şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM? Preşedintele a precizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a taxat și pe liderul PSD,Liviu Dragnea. „Pe bună dreptate s-au revolvat magistraţii. Adică cum se trezeşte un politician, care mai este şi infractor, să se ducă la televizor să ameninţe acolo magistraţii, după ce a convocat un miting mediocru anti-justiţie? Este inadmisibil“,  a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, întrebat despre cererea depusă de „Forumul Judecătorilor din România“ în care aceştia au cerut CSM apărarea independenţei justiţiei.

 

Replica PSD

PSD susţine că declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis sunt ”iresponsabile” şi subminează autoritatea Curţii Constituţionale. Social-democraţii îi transmit şefului statului, prin intermediul unui comunicat, că ”deciziile CCR se execută, nu se discută”.

”Partidul Social Democrat consideră că declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la Decizia Curţii Constituţionale privind soluţionarea conflictului dintre preşedinte şi ministrul Justiţiei reprezintă un atac deosebit de grav la adresa ordinii constituţionale din România. Intenţia preşedintelui Iohannis de a pune în discuţie, într-o dezbatere publică, decizia Curţii Constituţionale constituie un act de agresiune asupra acestei instituţii fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive şi general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica preşedintelui Iohannis, orice decizie a unei instanţe de judecată din România ar fi pusă în discuţie, în loc să fie de îndată executată”, se arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii subliniază că, mai mult decât atât, Curtea Constituţională este singura instituţie abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale. ”Nimeni altcineva, nici preşedintele, nici altă autoritate a statului şi nici măcar societatea civilă, nu are dreptul să se substituie autorităţii CCR pentru a da verdicte cu privire la respectarea Constituţiei României. Prin urmare, declaraţiile preşedintelui Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în faţa legilor şi instanţelor judecătoreşti din România. După modelul preşedintelui Iohannis, orice cetăţean poate întârzia după bunul plac punerea în aplicare a unei obligaţii legale, a unei amenzi sau a unei sentinţe, pe motiv că vrea să înţeleagă mai bine motivarea celor care au emis sancţiunea”, susţine partidul condus de Liviu Dragnea. 

PSD spune că este inadmisibil ca preşe Totodată, PSD condamnă declaraţiile ironice ale preşedintelui Iohannis cu privire la statul paralel, care în optica sa ar fi doar „o poveste”.dintele Iohannis să insinueze că decizia CCR ar pune sub semnul întrebării independenţa procurorilor. În opinia social-democraţilor, ”în acelaşi registru de dezinformare şi intoxicare a cetăţenilor români se încadrează şi afirmaţia preşedintelui Iohannis că PSD sau CCR ar urmări «amputarea atribuţiilor sale»”. ”Nu poţi amputa ceva ce nu există. Constituţia României nu conferă niciun rol preşedintelui României în revocarea procurorilor-şefi. Este deci o minciună că atribuţiile sale constituţionale ar fi fost restrânse printr-un demers al PSD sau prin deciziile CCR”, afirmă PSD.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...
Ultima oră
Pe aceeași temă