12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăRăsturnare de situație pe scena politică. Coaliția e ruptă și lipită

Răsturnare de situație pe scena politică. Coaliția e ruptă și lipită

Odată cu începerea sesiunii parlamentare, vom asista la o serie de schimbări pe scena politică. Nu va fi un deja-vu din toamna anului trecut, când s-a rupt înțelegerea dintre USR și PNL, deoarece un divorț va fi în favoarea PSD-ului, pentru că au și cele mai multe mandate în Parlamenti.

Tensiunile dintre PNL și PSD sunt tot mai evidente. Ședința de Guvern de la palatul Victoria a fost amânată din cauza neînțelegerilor. Premierul l-a certat pe ministrul muncii cu o zi înainte pentru că face promisiuni de majorări a pensiilor și salariilor. Vorbim despre majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie cu 450 de lei, iar pensiile cu 10%. După criticile primite, Marius Budăi a ieșit și a spus că nu face de capul lui. „Eu sunt ministrul Muncii, al celor care muncesc în Romania, al celor care au muncit în România. Eu am avut acordul PSD care m-a însărcinat să prezint aceste măsuri pe care le vom prezenta către coaliție spre analiză. Sperăm, prin dialog, să ajungem la cea mai corectă decizie”, a spus acesta. Întrebat de jurnaliști dacă riscă să fie remaniat, Budăi a spus că „nu este vorba despre remanierea mea, e vorba despre cetățenii români”.

Probleme sunt și în interiorul PSD. Deputatul Daniel Florea, fost primar al sectorului cinci, a demisionat, joi, din grupul PSD din cauză că nu are susținerea partidului pentru a candida la primăria sectorului cinci. Florea a infirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, faptul că s-ar duce la AUR – formațiune condusă de George Simion – precizând că rămâne neafiliat.

Premierul era așteptat să anunțe o remaniere guvernamentală la sfârșitul lunii iunie, dar a amânat momentul, însă acum în cazul unor demiteri, scenariul ar fi ca social-democrații să iasă de la Guvernare, iar ulterior să se declanșeze anticipatele așa cum au spus în repetate rânduri anul trecut. Din acest motiv și premierul Ciucă, dar și președintele Iohannis tolerează multe dintre acțiunile PSD, în contradicție cu ideile liberale. Dacă în Guvern, liberalii mai au un cuvânt de spus, în Parlament, social-democrații sunt la putere.

De altfel, parlamentarii proaspăt întorși din vacanță au mai multe de rezolvat pe ordinea de zi. Printre priorităţi se află pachetul legilor educaţiei, precum şi modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Totodată, o prioritate a sesiunii este şi adoptarea pachetului legilor securităţii, potrivit preşedintelui PNL.

Deputaţii şi senatorii trebuie să se pronunţe şi asupra cererii de reexaminare a legii privind protecţia avertizorilor în interes public, transmisă de preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, vor şi discutate în Parlament şi măsurile care urmează să fie aprobate în Guvern prin ordonanţă de urgenţă privind compensarea preţului la energie. Se prefigurează mai multe proiecte pe teme sociale care urmează să fie discutate în coaliţia de guvernare şi care ar putea fi concretizate în Parlament. În acest context, UDMR a propus un proiect privind acordarea unui ajutor de stat pentru cei care se încălzesc cu lemne. USR a anunţat moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Compromisurile dintre PNL și PSD au cam ajuns la final și o eventuală rupere nu este exclusă, dar cu consecințele enumarate mai sus. Varianta unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului nu este posibilă sau este posibilă, dar se face în defavoarea PSD și am putea avea un Guvern tehnocrat în primă fază. Poate o discuție între liderii celor două partide cu decizia comună de a scoate din joc anumiți miniștri ar fi o rezolvare a situației, vorbim de ministrul muncii, al finanțelor și al apărării de la PSD. Cel al energiei și al educației de la PNL, iar de la UDMR, cel al sporturilor este demult pe listă, inclusiv voci din PSD au cerut demiterea lui.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă