10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăspunsul PSD pentru Iohannis: Guvernul retrimite propunerile pentru Dezvoltare și Transporturi

Răspunsul PSD pentru Iohannis: Guvernul retrimite propunerile pentru Dezvoltare și Transporturi

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a răspuns joi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a motivat refuzul de a accepta propunerile de la Transporturi şi Dezvoltare, şi anunţă că a transmis aceleaşi propuneri în persoana Liei Olguţa Vasilescu, la Dezvoltare şi Mircea Drăghici, la Transporturi.

” Documentul precizează faptul că cele două propuneri pentru funcţiile de ministru – Lia-Olguţa Vasilescu şi Mircea-Gheorghe Drăghici – îndeplinesc condiţiile de legalitate prevăzute de art. 2 din Legea nr. 90/2001, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, persoanele propuse nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice”, se arată în răspunsul premierului. 

 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. În cazul nominalizării lui Ilan Laufer la Dezvoltare sunt invocate condiţiile pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, iar în cel al Liei Olguţa Vailescu la Transporturi lipsa de experienţă, în timp ce nominalizarea acesteia la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi ”nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”.

O primă scrisoare se referă la propunerile de numire a lui Harry-Ilan Laufer în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, respectiv a Liei-Olguţa Vasilescu în funcţia de ministru al transporturilor, ca urmare a propunerii de revocare din aceste funcţii a lui Paul Stănescu, respectiv alui Lucian Şova. Este vorba de primul set de propuneri trimise de premierul Viorica Dăncilă, în urma deciziei Comitetului Executiv al PSD.

 

Ce conține prima scrisoare

În opinia şefului statului, în cazul lui Laufer, ”din documentaţia ce însoţeşte propunerea transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului”. Articolul din Constituţie invocat prevede: ”(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. (2)  Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”. Articolul 2 din Legea 90/2001 stabileşte că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003”. Șeful statului nu a detaliat care din prevederile menționate ar fi fost încălcate de Laufer.

În cazul Liei Olguţa Vasilescu, respingerea este motivată de faptul că ”persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor”.

 

Argumentele din a doua scrisoare

A doua scrisoare face referire la respingerea propunerilor de la Transporturi- Mircea Drăghici şi Dezvoltare- Lia Olguţa Vasilescu. ”Constatând că în propunerile transmise nu există vreo menţiune cu privire la îndeplinirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, vă aduc la cunoştinţă că propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”, conchide preşedintele. Potrivit unor surse politice, Guvernul se pare că a uitat să trimită documente din care să reiasă că Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici sunt compatibili cu funcția de ministru. Așa cum menționam, Articolul 2 din Legea 90/2001 stabileşte că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003” privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţe. Nici în acest caz, președintele nu a detaliat care din prevederile menționate ar fi fost încălcate de Lia Olguța Vasilescu sau de Mircea Drăghici.

 

Toni Greblă: “Răspunsul președintelui este unul politicianist”

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă a anunțat, că premierul Viorica Dăncilă va face aceleaşi propuneri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, Mircea Draghici şi Olguţa Vasilescu, iar în cursul zilei se va decide dacă va fi sesizată CCR.

Toni Greblă spune că explicațiile președintelui Klaus Iohannis pentru respingerea ministrilor propuși la Transporturi și Dezvoltare nu au legătură „cu prevederile legale și constiutuționale”. „Din păcate, domnul președinte nu motivează ce anume din prevederile articlolului 105 din Constiuție nu este respectat și nici din aricolul 2 din legea 90/2001. Răspunsul este unul politicianist și nu are legătură cu prevederile legale și constiuționale”, a declarat Toni Greblă.

La rândul său, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat că argumentele lui Klaus Iohannis privind refuzul de a numi miniştri propuşi de premierul Viorica Dăncilă „sunt nelegale şi neconstituţionale”, adăugând că CCR a spus că trebuie invocate „chestiuni de nelegalitate” pentru refuz.

„Argumentele sunt nelegale şi neconstituţionale. Primul argument, Curtea Constituţională a spus că neapărat să fie chestiuni de nelegalitate. Dacă la prima respingere invocă chestiuni de legalitate, iar aceasta cu expertiza nu are nicio treabă cu legatitatea. Nu se face şcoală din miniştri, deci, în momentul în care o persoană este desemnată ministru la un domeniu trebuie să îndeplinească condiţiile cerute de lege, şi Olguţa (Lia Olguţa Vasilescu la ministerul Transporturilor n.r.), cât şi Mircea (Mircea Drăghici la Ministerul Dezvoltării n.r.) îndeplinesc cele cerute de lege”, a declarat Florin Iordache. „Legea e foarte clară. Discutăm de Legea 90, cât și de Constituție. Cei doi colegi ai mei îndeplinesc condițiile cerute de lege. Este vorba de articolul 3 din Legea 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului și de Art. 105 din Constituție care vizează incompatibilitățile. Dacă la primul refuz putem discuta de chestiuni de oportunitate, în urma deciziei CCR, președintele discută numai de legalitate. Și unul, și altul dintre colegii mei îndeplinesc condițiile cerute de lege, acelea care vizează cetățenia, domiciliul, cât și dosarul penal. Acest refuz este un refuz de formă, pe care președintele a înțeles să îl motiveze”, a repetat Iordache.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă