Rafila: Următoarele două săptămâni, decisive pentru organizarea alegerilor

Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susține că următoarele două săptămâni de evoluţie a infectărilor cu noul coronavirus vor fi decisive în ceea ce priveşte oportunitatea organizării alegerilor parlamentare.

Share

Ioana Oancea 0 comentarii

Actualizat: 15.10.2020 - 20:21

"Eu nu ştiu care va fi situaţia pe 6 decembrie. Din punctul meu de vedere, vor fi hotărâtoare următoarele două săptămâni, pentru că noi ne aflăm pe un trend ascendent. Dacă acest trend ascendent va continua să fie rapid crescător, iar numărul de cazuri de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă şi mortalitatea va fi importantă, atunci sigur că trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legată de momentul oportun pentru organizarea alegerilor. Nu pot să fac pronosticuri în acest moment, dar în mod evident ne găsim într-o situaţie foarte serioasă şi ea trebuie luată ca atare. Cei care au responsabilitatea să acţioneze în consecinţă", a declarat Rafila într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

El a adăugat că cea mai bună variantă ar fi să se oprească creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus, însă urmările măsurilor de restricţie nu se văd "de pe azi pe mâine".

Prof. Rafila consideră că între elementele care au generat creşterea cazurilor de infectări se află reîntoarcerea în activitate din concedii, la începutul lunii septembrie, şi debutul anului şcolar pe 14 septembrie.

"Eu nu cred că alegerile, procesul electoral în sine, au dus la cumularea a numeroase cazuri. Dar a existat înainte campania electorală, oamenii s-au adunat. După alegeri au sărbătorit toate partidele politice. Lucrurile astea generează un număr de cazuri noi. Şi atunci filozofia care este? Şi dacă vom organiza alegeri, trebuie să ne gândim foarte serios la consecinţele dinainte şi de după alegeri", a afirmat Rafila. 

Citește și: Doctorul Rafila a acceptat să candideze pe lista PSD la Camera Deputaților

Comentarii