Raețchi susține că PSD o va feri pe Carmen Dan de orice anchetă parlamentară

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a apreciat, duminică pe Facebook, că social-democraţii ar intenţiona să înfiinţeze o comisie parlamentară de anchetă a protestelor din 10 august pentru a-l feri pe ministrul de Interne de explicaţii în comisia de apărare a CD, relatează Medifax.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 19.08.2018 - 16:10

„Marţi, 21 august, ministrul Carmen Dan şi şefii Jandarmeriei ar trebui să se prezinte în faţă Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională pentru a fi audiaţi, conform principiului controlului parlamentar, în privinţa intervenţiei din data de 10 august. După cum vă puteţi imagina, doamna Dan şi ceilalţi responsabili nu se vor prezenţa, pentru că fug de răspunsuri. Ca să nu rămână însă mut şi pitit, că săptămâna trecută, PSD a reuşit să găsească, în sfârşit, o poveste de îndrugat în următoarele zile, astfel încât să acopere fuga doamnei Carmen Dan de orice explicaţie şi să blocheze orice cercetare reală la nivel parlamentar. E o poveste jenantă, dezonorantă pentru ei-dar e limpede că au renunţat oricum la orice standard şi sunt mulţumiţi când reuşesc, cumva, să îndruge câteva cuvinte. Povestea sună aşa: "Opoziţie, încurajare violenţe, răsturnare putere legitimă, manipulare externă"-practic reincalzirea argumentelor cu care partidul ex-comunist şi-a justificat represiunile după 1989. În concluzie, zic admiratorii mineriadelor de ieri şi de azi, este nevoie de o comisie de anchetă pentru cercetarea evenimentelor din 10 august-în special a declaraţiilor preşedintelui în acel context...”, a scris deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, duminică pe Facebook.

În opinia liberalului, PSD nu îşi doreşte o anchetă reală, pentru că dacă ar vrea acest lucru, atunci ar folosi Comisia de apărare pentru a cerceta ce s-a întâmplat la protestele de vinerea trecută.

„Dar de ce să nu foloseşti Comisia pentru Apărare, pe care o ai deja la dispoziţie, care este specializată în ministerul de Interne şi Jandarmerie şi care are program de lucru chiar marţi - dacă eşti cinstit, nu ai nimic de ascuns şi chiar te interesează cercetarea evenimentelor din 10 august? Tocmai pentru că, de fapt, nu îţi doreşti niciun fel anchetă! O comisie specială presupune săptămâni întregi pentru înfiinţare-convocarea unei sesiuni extraordinare (pe care PSD nu o va aprobă-sau nu va asigură cvorumul) - iar dacă obiectul comisiei de anchetă e aberant (cercetarea declaraţiilor preşedintelui, a implicării marţienilor) ea va fi declarată neconstituţională de CCR. Exact aşa a procedat PSD când l-am chemat pe Dragnea în faţă Comisiei de Apărare pentru a ne spune ce dovezi are împotrivă SPP. A fugit mâncând pământul şi, că să scape, a inventat o Comisie specială de anchetă împotrivă SPP, care a fost declarată neconstituţională, iar acum, după reformulări şi luni bune de îngropare a temei, va începe să cerceteze căi verzi pe pereţi, convocând numai persoane alese de Dragnea - niciodată pe el", a completat Raeţchi.

Deputatul PNL a adăugat că, la fel cum a fost cu Comisia specială de anchetă a SPP, aşa va fi şi cu cea anunţată de PSD pentru anchetarea protestelor din 10 august.

„Asta se va întâmplă şi cu comisia specială scoasă din pălărie de comunicatorii din subordinea lui Liviu Dragnea. Se va lucra la ea <intens>, câteva săptămâni; va primi un obiect de anchetă aiuristic şi neconstituţional, vizând inamicii lui Dragnea; că atare, va pica la CCR. În acest timp, Carmen Dan va fi ferită de orice audiere în Comisia de Apărare, invocându-se o fantomatică, fictivă comisie de anchetă pe acest subiect. Din punctul meu de vedere, dacă PSD ar fi cinstit pe acest subiect şi ar dori aflarea adevărului, lucrurile s-ar desfăşura în următoarea succesiune: 1. Marţi doamnă Carmen Dan şi şefii din Jandarmerie ar veni în faţă Comisiei de Apărare pentru a răspunde, conform legii, în faţă Parlamentului. Ar fi doar începutul unor audieri care pot include toate instituţiile implicate. 2. În pararel, PSD ar acceptă sesiune extraordinară urgenţă şi înfiinţarea unei comisii speciale, care să vizeze însă legalitatea intervenţiei din 10 august, fapte concrete şi evenimente, nu bazaconii politice (inacceptabile pentru CCR că motiv de anchetă) precum <declaraţiile preşedintelui Iohannis>. Ce să cercetezi la nişte declaraţii - acordul predicatului cu subiectul, calitatea epitetelor folosite?”, a conchis liberalul pe reţeaua de socializare, citat de Mediafax.

Şedinţa de marţi a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiaţi ministrul de Interne, Carmen Dan, şi a fostului şef al Jandarmeriei, Sebastian Cocoş, a fost suspendată din lipsă de cvorum. Următoarea întrunire va avea loc pe 21 august.

Ministrul Apărării Naţionale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a Guvernului?”.

Comentarii