Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin

Alegerea primarilor în două tururi, respinsă de Comisia juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins alegerea primarilor în două tururi. ALDE anunțase că susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, având o poziție similară cu PNL, USR și PLUS. PSD vrea să mențină alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 19.03.2019 - 16:42

Comisiile juridică și pentru administrație ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, un raport comun de respingere la proiectul inițiat de PNL care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Decizia vine după ce partenerul de guvernare al PSD, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut că inițiativa opoziției trebuie discutată pentru că alegerea în două tururi este mai ”democratică” și că formațiunea sa este dezavantajată de actuala formulă.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că partidul său susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, alegerile cu singur tur fiind un handicap pentru formațiunea pe care o conduce. ”Pentru noi, așa cum am spus, este un dezavantaj (actualul sistem de alegere a primarilor - n.r.), iar pentru partidele mari e un avantaj nemeritat și este de interesul nostru și cred că este un sistem mai democratic ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu este, în acest fel, pe aceeași lungime de undă cu PNL. Liberalii au depus anul trecut o propunere legislativă privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aceasta fiind respinsă de Senat și figurând pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, for decizional. Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a cerut parlamentarilor din celelalte formațiuni să sprijine proiectul propus de PNL.
”Există proiectul de lege care este depus de PNL, care, din păcate, a primit aviz negativ în Comisia de administrație și Comisia juridică. Vom solicita - am mandatat grupul de la Cameră (Camera Deputaților - n.r.) să solicite în plen retrimiterea la comisie în încercarea de obținere a unui raport favorabil, astfel încât să putem să revenim la acest sistem de alegere, care conferă cu adevărat legitimitate primarilor. Ne-am bucura ca orice fel de parlamentar, indiferent din ce formațiune politică este, să sprijine acest proiect de lege inițiat de PNL”, a declarat Ludovic Orban.

 

Argumentele Opoziției


Orban a mai spus că parlamentarii ALDE au votat împotriva revenirii la alegerea primarilor în două tururi. ”Îi așteptăm să se țină de cuvânt, pentru că la Senat nu au respectat o declarație dată de un lider important al ALDE și au votat împotrivă”, a mai spus liderul PNL.
La rândul său, fostul premier Dacian Cioloș a pledat pentru alegeri în două tururi. ”Îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină, alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD-ul nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi, atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a comentat Cioloș. În perioada în care era premier, însă, Cioloș a refuzat solicitarea PNL de a emite o ordonanță de urgență prin care să reglementeze revenirea la alegerile în două tururi de scrutin. Un punct de vedere similar a emis și liderul USR, Dan Barna. „Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legii”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

 


De ce se opune PSD


În schimb, vicepremierul Dan Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat că PSD susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. „Este opinia preşedintelui ALDE, noi susţinem în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere şi în Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile rămân, din punctul nostru de vedere, aşa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii şi mărimea unui partid este dată de susţinerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează”, a declarat Suciu.
Cum se explică declarațiile liderilor politici? Experiența alegerilor locale demonstrează faptul că alegerile într-un singur tur îi avantajează pe primarii în funcție. Și asta pentru că ei beneficiază de notorietate și au prima șansă la locul întâi. Însă, în sistemul în două tururi de scrutin, candidatul aflat pe locul doi poate obține sprijinul altor candidați ieșiți din competiție și poate înclina balanța în favoarea sa.
Or, partidul cu cei mai muți primari este PSD. Formațiunea condusă de Liviu Dragnea a câștigat 1.677 de posturi de primari la alegerile locale din 2016, adică 52% din posturile de edili la nivel național. Pentru a obține aceste funcții, social-democraților le-a fost suficient să obțină 37% din voturile exprimate. Mulți dintre primarii PSD au câștigat din primul tur, obținând între 30 și 40% din voturile exprimate. Numai un singur exemplu. În București, Gabriela Firea (PSD) a devenit primar obținând 42,97% din voturi. Ea a fost urmată de candidați de dreapta precum Nicușor Dan (USR) – 30,52% – și Cătălin Predoiu (PNL) – 11,18%. Dacă s-ar fi organizat al doilea tur de scrutin, între Gabriela Firea și Nicușor Dan bătălia ar fi fost strânsă, pentru că este de presupus că alegătorii PNL s-ar fi orientat către candidatul USR.

 

 

Cum s-au schimbat regulile


Până la alegerile locale din 2012, primarii erau aleși în două tururi de scrutin. Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost introdusă, în 2011, de Guvernul PDL condus de Emil Boc. Modificarea a fost criticată de societatea civilă, care a arătat că ea favorizează partidele mari și împiedică înnoirea administrației locale. Însă, atunci când PSD a ajuns la putere a păstrat același sistem electoral, printr-o lege votată în 2015. În 2016, PNL a cerut Guvernului Dacian Cioloș să revină la sistemul de alegeri în două tururi, dar Cioloș a refuzat. Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat și el pe 24 ianuarie 2016 în favoarea alegerii primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin.

Comentarii

loading...