15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD și ALDE caută prezidențiabil

PSD și ALDE caută prezidențiabil

Președintele  PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că a convenit cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ca după alegerile europarlamentare să prezinte împreună un candidat comun la alegerile prezidenţiale, care să fie susţinut de coaliţie.

Liviu Dragnea a fost întrebat, sâmbătă, la Slobozia, dacă va candida la alegerile prezidenţiale şi a răspuns: ”Sigur nu voi candida la europarlamentare”. Când jurnaliştii au revenit asupra faptului că nu exclude o candidatură pentru funcţia de preşedinte, Dragnea a spus: ”Nu vorbesc de candidatură la prezidenţiale, cu nimeni, niciunde, nicicând. După europarlamentare, discutăm. Am convenit cu domnul Tăriceanu ca, după alegerile europarlamentare, împreună, să prezentăm un candidat comun care să fie susţinut de alianţă”.

Duminică, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că după alegerile europarlamentare coaliţia PSD-ALDE va decide dacă va exista o candidatură comună la alegerile prezidenţiale. Tăriceanu a afirmat că încă nu s-a hotărât dacă va candida la alegerile prezidenţiale, dar că trebuie găsită cea mai bună formulă pentru ca actuala coaliţie să-l învingă pe Klaus Iohannis.

 

Tăriceanu, primul în sondaje

Ideea unui candidat comun PSD-ALDE este discutată de mai multă vreme, dar decizia a tot fost amânată. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu este cel mai bine plasat în sondajele de opinie. Însă, dacă l-ar accepta pe Tăriceanu, pentru PSD ar fi pentru prima dată în 30 de ani de democrație când s-ar prezenta fără un candidat propriu în alegerile prezidențiale.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale, Klaus Iohannis ar fi votat 41,4% dintre alegători, având mari șanse de a obține un nou mandat, potrivit celui mai recent sondaj IMAS. Actualul mandat al lui Iohannis expiră în luna decembrie a acestui an. Pe locul doi, dar la mare distanţă este Călin Popescu Tăriceanu, cu mai puţin de jumătate dintre voturile preşedintelui – 18%. Foştii premieri Victor Ponta (15%) şi Dacian Cioloş (11,7%) sunt însă foarte aproape de liderul ALDE, iar Liviu Dragnea abia ar strânge 6 procente din sufragii.

Sondajul urmăreşte opţiunile la prezidenţiale şi în funcţie de spectrul politic pe care îl agreează fiecare votant. Electoratul de stânga îl preferă pe Călin Popescu Tăriceanu (36,5%), urmat de Victor Ponta (26,5%) şi Gabriela Firea (18,1%). Liderul PSD Liviu Dragnea se clasează doar pe locul patru cu 12,7% în timp ce pentru Corina Crețu optează 5,3%. Practic, alegerea candidatului comun se rezumă la o alegere între Dragnea și Tăriceanu, dacă este să luăm drept reper ultimele sondaje de opinie – Victor Ponta are propriul partid iar Gabriela Firea este certată cu Liviu Dragnea.

 

Realitatea din PSD

De altfel, în declarațiile oficiale, Liviu Dragnea a vorbit, întotdeauna, despre candidatul cu cele mai mari șanse. „Iau în calcul varianta ca din partea alianţei PSD-ALDE să candideze candidatul cu cele mai mari şanse pentru ca Iohannis să nu mai lovească România încă cinci ani de zile”, a afirmat, recent, Dragnea.

În spatele ușilor închise, însă, social-democrații discută pe un alt ton. La cea mai recentă ședință a Comitetului Executiv, vicepreședintele PSD Marian Oprișan a ridicat problema alegerilor prezidențiale. ”Hai să discutăm cu ALDE și dacă Tăriceanu e mai bun, să mergem pe Tăriceanu”, a propus Oprișan, potrivit unor surse din partid. Dragnea a reacționat tăios: ”Nu știu ce deal-uri ai tu, dar eu discut de fiecare dată și nu am de gând să pun PSD-ul pe tavă”, au spus sursele citate.  De fapt, în acest fel, Dragnea a rezumat dificultatea alegerii: orice alt candidat, în afară de el însuși, poate încerca, dacă ajunge președinte, să controleze PSD. Potrivit Constituției, președintele are puteri reale, în ciuda retoricii PSD despre faptul că șeful statului trebuie să semneze, fără opoziție, toate propunerile guvernului. Dacă, însă, Dragnea va intra în cursa prezidențială, așa cum își dorește, va purta răspunderea pentru o eventuală înfrângere.

 

Vasilescu, pe tușă

În partid, se rostesc, neoficial, și alte nume. „Tăriceanu nu e dorit la prezidențiale, dar e bagat la înaintare pentru că de fapt unii vor să candideze Olguța Vasilescu”, mai spun surse din partid. Cert este că Dragnea a încercat să evite posibilitatea ca Olguța Vasilescu să aibă o poziție solidă în partid. El a evitat sesizarea Curții Constituționale după al doilea refuz al președintelui Klaus Iohannis de a o numi pe Vasilescu ministru al Dezvoltării. Mulți lideri ai PSD sunt convinși că o asemenea contestație ar fi avut câștig de cauză la CCR. Însă, dacă ar fi ajuns ministru al Dezvoltării, Olguța Vasilescu ar fi dirijat fondurile către județe, ceea ce i-ar fi întărit poziția în partid și ar avut o platformă pentru prezidențiale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă