Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Senat (Foto: Arhivă)

PSD propune noi reguli pentru alegerile prezidențiale. Care ar fi principalele modificări

Senatorul PSD Șerban Nicolae a inițiat un proiect prin care s-ar modifica regulile de alegere a președintelui României, informează, sâmbătă, Digi 24.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.05.2018 - 13:31

Proiectul are peste 50 de pagini și este semnat de peste 30 de parlamentari PSD.

Printre numeroasele propuneri de modificare a legii apar și idei controversate. De exemplu, se modifică articolul referitor la instituțiile în care nu este permisă desfășurarea de activități de campanie electorală.

În forma actuală a legii, pe lângă penitenciare și oficii consulare, de pildă, sunt și școlile. În proiectul depus de PSD la Senat, școlile sunt omise din această enumerare.

O altă prevedere care ar putea crea disensiuni este legată de urna specială. Până acum, ea putea fi solicitată cel mai târziu cu o zi înainte de alegeri. Social-democrații, însă, vor ca urna specială să poată fi cerută chiar în ziua scrutinului.

S-a tot discutat în Parlament, în cadrul comisiei de anchetă referitoare la scrutinul din 2009, cât timp ar trebui să se păstreze buletinele de vot și celelalte documente legate de alegeri. Acum statul este obligat să le țină trei luni. Puterea vrea prelungirea termenului cu încă trei luni.

Proiectul abia a fost depus la Senat, deci nu a intrat încă în dezbaterea aleșilor.

Ce prevede proiectul de lege:

- Se elimină școlile din lista instituţiilor în care este interzisă desfăşurarea campaniei
- Un alegător poate susține mai mulți candidați
- Solicitarea pentru urna specială, chiar în ziua alegerilor
- Pe un panou electoral se pot pune cel mult 2 afişe ale aceluiași candidat
- Numărarea voturilor se poate face în maximum 48 de ore de la încheierea votării
- Buletinele de vot se păstrează șase luni

Comentarii

loading...