Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PSD, mișcare strategică la Congres. Partidul pregătește modificări în alegeri

Congresul PSD din data de 10 martie se anunță unul extrem de interesant. În interiorul partidului s-au constituit comisii speciale, care primesc propunerile din teritoriu.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 02.03.2018 - 10:27

Printre aceste comisii se numără și cea de modificare a Statutului PSD, acolo unde urmează să fie efectuate o serie de modificări la modalitatea de alegere a președinților.

Surse din PSD ne-au explicat că una dintre propunerile de modificare la Statut vizează schimbarea modului de alegere al președinților. În acest moment, președinții din PSD sunt aleși de către toți membri de partid din organizație, iar modificarea vizează revenirea la vechiul model, alegerea pe bază de delegați.

Aceasta este actuala regulă de aur în PSD:

”Președintele organizației județene / de sector este ales prin scrutin județean / de sector la care participă toți membrii de partid din județ, pentru un mandat de patru ani”.

Pe același model este ales și președintele național al PSD:

”(2) Președintele PSD este ales sau revocat de către toți membrii de partid în cadrul alegerilor interne desfășurate în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Național și aprobat de Comitetul Executiv Național”.

Pentru a face modificarea la Statut este nevoie de votul a 2/3 din numărul delegaților prezenți:

”Congresul PSD are următoarele atribuții:

(1) adoptă sau modifică, prin hotărâre, Statutul PSD, cu votul a cel puțin 2/3 din numărul delegaților prezenți;”.

Actuala regulă, care prevede alegerea președintelui de către toți membrii organizației, s-a dovedit a fi falimentară, mai ales în teritoriu. Avem o mulțime de organizații județene sau locale ale PSD care au președinți interimari, pentru că în momentul în care faci alegeri în care votează absolut toți membri de partid este foarte greu de obținut o majoritate.

Pe noul model, alegerea prin intermediul delegaților, misiunea va fi mult mai ușoară, iar în interiorul PSD se vor porni alegerile din organizațiile județene fără emoția că nu va fi ales cel care trebuie.

La nivel central, pentru Liviu Dragnea nu se vor schimba lucrurile foarte mult. Fie că este ales de către toți membrii partidului, fie că este ales de către delegați, pentru Liviu Dragnea important este să aibă parte de sprijinul președinților de organizații, care la rândul lor dictează votul în rândul delegaților sau membrilor de partid.

Alegerea prin intermediul delegaților l-ar ajuta pe Liviu Dragnea doar în situația în care ar ajunge să aibă concurență serioasă în interiorul PSD, iar atunci va câștiga cel care va reuși să-și aproprie un număr mai mare de delegați.

Comentarii