10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăPSD critică legea privind carantinarea, trimisă de Guvern în Parlament

PSD critică legea privind carantinarea, trimisă de Guvern în Parlament

Potrivit unei postări pe Facebook a PSD, Guvernul PNL se comportă iresponsabil şi “trimite Parlamentului o lege proastă”.

“PSD este extrem de îngrijorat de situaţia sanitară din ţară, însă un proiect de lege de o asemenea importanţă, care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, nu trebuie şi nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferenţa între un regim abuziv şi unul democratic. Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil şi trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deşi ştiau de mai bine de o lună, de când s-a pronunţat CCR”, a postat PSD, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

PSD a menţionat doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate: carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, ştiinţifice de boală. “Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă ştiinţifică, clară, precizează PSD.

“Nu este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil. (…) Ce se întâmplă cu copiii părinţilor izolaţi/carantinaţi. În niciun caz vreun funcţionar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar şi temporară”, a afirmat PSD.

PSD consideră, referitor la confiscarea şi distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate, că această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetăţeneşti şi pe o perioadă determinată şi că orice altă variantă este inacceptabilă.

Legat de posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi, PSD a menţionat că judecătorii constituţionali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate.

“Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgenţă, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”, a adăugat PSD.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă