24 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăPoliticăPSD bate recorduri la investițiile în infrastructură: bugetul Transporturilor, suplimentat cu 2,7...

PSD bate recorduri la investițiile în infrastructură: bugetul Transporturilor, suplimentat cu 2,7 miliarde de lei

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a hotărât suplimentarea, cu circa 2,7 mld. lei, a bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Pe fondul investițiilor masive în proiecte de infrastructură mare, ministerul a resort a cheltuit, în doar 5 luni, sumele alocate pentru întregul an.

Pentru asigurarea continuității finanțării și altor proiecte de infrastructură de transport, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului MTI din Fondul de rezervă bugetară cu suma de 1,85 mld. lei credite bugetare, ce vor susține investiții derulate cu finanțare europeană de către beneficiarii Programului Transport 2021-2027.

De asemenea, bugetul MTI va fi suplimentat cu alte 840 mil. lei din Fondul de rezervă pentru a se asigura îndeplinirea jaloanelor din cadrul PNRR asociate proiectelor de dezvoltare a transportului cu metroul în București și de construcție a viitoarei linii de metrou din Cluj-Napoca, proiect pentru care au început, la 5 iunie, lucrările în prezența prim-ministrului României.

Bani pentru a se asigura lucrul „la foc continuu” pe autostrăzile în construcție

Noile fonduri alocate de Guvernul Marcel Ciolacu vor fi utilizate pentru a menține ritmul susținut de construcție al noilor drumuri rapide (autostrăzi și drumuri expres) pe care PSD le-a demarat pentru a lega provinciile istorice ale României.

Sunt incluse aici proiecte prioritizate pentru finalizarea rețelei primare de transport a României precum Loturile 1,4 și 5 ale Autostrăzii Sibiu-Pitești, A0 București-Sud și proiectele conexe, Drum de mare viteză Pitești-Craiova, Autostrada Transilvania, Loturile 2 și 3 ale Autostrăzii Pitești-Sibiu, Centura București și drumuri de conectivitate, Autostrada Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni)

„Avansăm azi și cu o investiție majoră în infrastructura rutieră. Aprobăm indicatorii tehnico-economici ai drumului expres Focșani – Brăila, proiect de 6,75 miliarde lei. Drumul va avea peste 73 kilometri, va fi finanțat din fonduri europene și de la buget și va fi conectat printr-un nod rutier la viitoarea Autostradă a Moldovei”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

PSD a transformat investițiile în infrastructură în motorul creșterii economice

De la preluarea mandatului la șefia Guvernului, Marcel Ciolacu a reușit să mobilizeze resursele țării pentru investiții ce au atins un nivel fără precedent pentru ultimii 5 ani. Investițiile în infrastructură constituie, în prezent, motorul dezvoltării României, fiind unul dintre angajamentele din programul de guvernare PSD

Astfel, investițiile publice prognozate pentru anul în curs sunt cu 20% mai mari decât anul trecut, fiind prevăzute peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. România se apropie astfel de ținta de 10% din PIB, anunțată de Premierul Ciolacu încă din mai 2023. În 2023, valoarea investițiilor publice a fost de 101 miliarde de lei, adică peste 20 de miliarde de euro.

În 2023, conform CNAIR, bugetul de 12,7 mld. lei, a fost utilizat în totalitate pentru modernizarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere, în timp ce absorbţia fondurilor europene pentru construcţia de noi obiective a ajuns la 114,64%.

Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă