4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăProtocolul pentru tratamentul covid-19, publicat în Monitorul Oficial

Protocolul pentru tratamentul covid-19, publicat în Monitorul Oficial

Potrivit ordinului, la ora actuală nu sunt medicamente aprobate pentru tratarea infecţiei COVID-19, iar medicamentele propuse în acest protocol se bazează ”pe experienţa pandemiei de SARS din 2003, MERS 2012 şi pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2”.

În protocol se face trimitere la o serie de medicamente utilizate de medicii chinezi la tratarea infecţiei cu noul coronavirus, acestea urmând să se administreze în funcţie de simptomele bolii şi de evoluţia cazului.

Cazurile uşoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate – cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

”Cazurile usoare se pot externa rapid sau chiar ingriji la domiciliu, cu urmatoarele recomandari (ECDC, 10 martie 2020): minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea starii de sanatate (direct sau telefonic) si cu precautii luate: camera individuala, purtarea mastii, mananca singur, igiena mainilor, nu iese din casa, pentru a proteja membrii familiei si comunitatea.”

În ordin sunt prevăzute şi criteriile de externare – clinic (afebril, după ameliorarea celorlalte simptome) şi virusologic – două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; acestea se recoltează la cel puţin 7 zile de primul test pozitiv şi după minimum 3 zile de afebrilitate.

La grupe de risc sunt prevăzute ‘”persoanele peste 65 de ani şi/ sau disfuncţii de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică)”.

În actul normativ sunt prezentate și evidențele medicale internaționale. Printre medicamentele recomandate de Ministerul Sănătății sunt: Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) – în cazul formelor ușoară/fără pneumonie stadiul precoce (primele 3 zile de la debutul clinic) sau Hidroxiclorochina – în cazul formelor cu risc sau mai grave. În cazul formelor severe/critice sunt recomandate Hidroxiclorochina sau Remdesivir (Lopinavir/Ritonavir dacă nu este disponibil).

 
Wang și colegii săi au evaluat in vitro cinci medicamente aprobate de FDA și două antivirale cu spectru larg împotriva SARS-CoV-2. Una dintre concluziile lor a fost că ”clorochina medicament antimalaric, utilizat și în bolile reumatice, cu efecte imunologice, este extrem de eficientă în controlul infectiei cu 2019-nCoV in vitro” și că ”datele de siguranță sugerează că ar trebui evaluată la pacienții umani care suferă de boala cu noul coronavirus”.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă