19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăProtocolul DNA-SRI. A fost sau nu a fost?

Protocolul DNA-SRI. A fost sau nu a fost?

Potrivit informatiilor detinute, Laura Kovesi a semnat in anul 2009 protocolul SRI-PICCJ, pe cand era Procurorul General al Romaniei, scrie site-ul luju.ro

Avem informatii ca Protoculul SRI – PICCJ a fost semnat pe de o parte pentru SRI de ex-directorul SRI George Maior si adjunctii sai, iar pe de cealalta parte, din partea PICCJ de Kovesi si adjunctii ei de la acea vreme. Acest protocol a adaugat la lege si a creat o justitie secreta, care s-a concretizat printr-o cooperare comuna realizata prin “sute de echipe mixte”. Acest lucru a fost recunoscut oficial de directorul SRI Eduard Hellvig, in februarie 2016, la bilantul DNA, cand acesta abia preluase functia si nu era la curent cu ilegalitatile anterioare:

Eduard Hellvig:”Coruptia risca, inca, sa afecteze performanta institutiilor publice, competitivitatea economica si, nu in ultimul rand, coeziunea sociala. De aceea, scopul Serviciului este sa reduca amploarea si impactul acestui fenomen in viata cetatenilor. SRI aloca resurse umane, resurse procedurale si tehnologice de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune, care reprezinta un parteneriat interinstitutional de succes.”

Acest standard de excelenta profesionala este replicat in toata tara. De aceea, vreau sa ii asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA ca la nivelul conducerii strategice a SRI acordam o atentie deosebita manierei de cooperare la nivel teritorial.” – discursul integral al directorului SRI il puteti citi atasat la finalul articolului.

Colaborarea intre magistrati si serviciile de informatii este interzisa prin Legea 303/2004

Existenta unui protocol de cooperare intre SRI si marile parchete pe dosarele penale – altele decat cele care au ca obiect infractiuni ce tin de siguranta nationala, din care coruptia si evaziunea fiscala nu fac parte – incalca flagrant Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care prevede interdictii si sanctiuni severe:

“Art. 7 – (1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(2) Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

(3) Consiliul Suprem de Aparare a tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justitiei, realitatea declaratiilor prevazute la alin. (2)

(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.”

Ca efect al dispozitiilor art. 7 din Legea 303/2004, ministrul Justitiei Tudorel Toader trebuie sa ceara CSM sa constate incetarea de drept a functiei de sef al DNA, dar si din cea de procuror a Laurei Codruta Kovesi, ca urmare a semnarii “Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 4.02.2009”, care nu are nicio baza legala, mai ales dupa ce vineri 16 martie 2018, Administratia Prezidentiala a recunoscut ca nicio hotarare a CSAT, asa cum se invoca si credea, nu a abilitat PICCJ sa semneze vreun protocol cu SRI.

Tudorel Toader a anuntat ca va cere luni 19 martie 2018 ca DNA sa prezinte Protocolul si sa se procedeze la desecretizarea acestuia. Iar dupa ce intra in posesia lui, ministrul Justitiei trebuie sa ceara destituirea lui Kovesi pentru parafarea uneo colaborari intre procurori si SRI, interzisa de art. 7 din Legea 303/2004, sub sancțiunea pierderii funcției deținute.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă