Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Proiecte ce aduc modificări Codului penal, adoptate tacit

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului, opt proiecte de lege, dintre care trei modifică unele prevederi din Codul penal.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 05.09.2018 - 13:28

Un proiect aprobă Ordonanţa prin care atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport sunt transferate Asociaţiei pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov şi altul reia iniţiativa de reducere a numărului de parlamentari la 300.

 Pentru fiecare din cele opt acte normative al căror termen de dezbatere s-a împlinit în perioada 3 -17 iulie a fost citită miercuri în plen nota de adoptare tacită de către senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, în calitate de preşedinte de şedinţă.

 Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, pentru modificarea alineatului 1 al articolului 175 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, prevede schimbarea definirii funcţionarului public, astfel încât din această categorie să fie excluşi preşedintele României, parlamentarii şi aleşii locali.

 Mai exact, funcţionar public ar urma să fie persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, "exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică".

 În acest fel, iniţiatorii doresc să modifice forma actuală a legii, potrivit căreia funcţionarul public "exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură".

 Tot tacit a fost adoptat proiectul deputatului Cătălin Rădulescu care prevede modificarea unor articole din Codul penal şi Codul de procedură penală care vizează, printre altele, reformulări ale articolelor care se referă la aprecierea probelor şi rezolvarea acţiunii penale, modificarea termenelor de prescripiţie şi a regulilor speciale privind ascultarea.

 A treia propunere legislativă pentru modificarea articolelor 218 si 219 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, adoptată tacit miercuri, a fost iniţiată de Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, şi prevede înăsprirea pedepselor pentru viol.

 De asemenea, Cătălin Rădulescu a iniţiat un act normativ pentru combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor prin care propune castrarea chimică a pedofililor. Şi această propunere legislativă a depăşit termenul în care putea fi dezbătută şi votată, motiv pentru care a fost adoptată tacit de Senat.

 Printre proiectele adoptate tacit miercuri se află cel pentru aprobarea OUG 33/2018 privind modificarea OG46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea la Convenţia Internaţională EUROCONTROL privind cooperarea pentru securitatea navigaţiei aeriene şi la Acordul multilateral privind tarifele de ruta aeriană, precum şi a unor obligaţii care rezultă pentru România din regulamentele adoptate la nivelul Uniunii Europene în domeniul serviciilor de navigaţie aeriană.

 Şi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 35/2018 privind desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor a fost adoptată tacit în şedinţa plenului de miercuri. Ordonanţa prevede ca atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti să fie transferate Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

 

Proiect pentru 300 de parlamentari

De asemenea, iniţiativa PMP prin a fost reluată iniţiativa legislativă privind reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost adoptată tacit de Senat.

Ultima propunere legislativă adoptată tacit miercuri modifică art. 35 alin. (2) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Proiectele vor fi transmise Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în aceste cazuri.

Comentarii

loading...