14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăPro și contra lui Tudorel Toader

Pro și contra lui Tudorel Toader

Camera Deputaților va da pe 20 martie votul pe moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader. Votul a fost programat, inițial, pentru săptămâna trecută, dar a fost amânat pentru că la vârful PSD se discută, încă, soarta ministrului Justiției. Liviu Dragnea dorește ca Toader să pregătească trei ordonanțe de urgență care să vizeze protocoalele cu SRI, completurile de judecată și modificarea Codului penal.

În paralel cu discuțiile din PSD, s-au poziționat și liderii partidelor aliate cu social-democrații. Preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că ministrul Tudorel Toader ştie că are sprijin politic pentru pentru a elabora şi prezenta în Guvern actele normative pentru a reveni la o Justiţie ”corectă”. Tudorel Toader ocupă un post care revine PSD dar a fost propus de Călin Popescu Tăriceanu. ”Nu cred că există niciun blocaj. Din punctul meu de vedere, eu nu văd un blocaj. Ministrul ştie că are acest sprijin politic pentru a elabora şi a prezenta în Guvern aceste acte normative şi sunt convins că şi doamna prim-ministru îi acordă sprijin în acest sens, dar nu am discutat cu domnul ministru Toader de peste zece zile, nu ştiu care e stadiul”, a precizat Tăriceanu.

Poziția lui Tăriceanu

El a adăugat că este adeptul ideii că în România nu se poate vorbi de o Justiţie corectă atâta vreme cât ”nu sunt curmate” practici pe care Curtea Constituţională le-a sancţionat prin deciziile ei. ”Aceste practici trebuie curmate, trebuie să revenim la o Justiţie care este cu adevărat independentă, care nu are legătură cu serviciile secrete, care nu funcţionează în detrimentul, până la urmă, justiţiabilului, cetăţeanului. Toată ziua se vorbeşte de statul de drept, eu nu am auzit în altă ţară europeană, democrată, de asemenea tehnici, practici de legiferare pe lângă lege, nu am auzit. Trebuie să punem punct la chestiunea aceasta, în pofida unora care au naivitatea să creadă că în România singurul lucru care trebuie să ne preocupe este să funcţioneze bine Procuratura. Eu cred că trebuie să funcţioneze foarte bine Procuratura, dar Procuratura are şi ea obligaţia să respecte Constituţia şi legile. Dacă Procuratura nu înţelege acest lucru, putem să găsim modalităţile prin care legal să aibă constrângeri sau explicaţii mai clare de cum să funcţioneze”, a afirmat preşedintele Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, pentru ministrul Justiţiei reforma e o sarcină ”grea”, pentru că ”repunerea în normalitate a Justiţiei din România, revenirea la respectarea normelor constituţionale, revenirea la respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor la Justiţie, la a avea dreptul la o Justiţie corectă nu e o sarcină uşoară, iar sistemul, cum îi place să se autodefinească, vrea să-şi păstreze pârghiile pe care le-a folosit în trecut: ilegale, neconstituţionale, de stat în stat şi până la urmă de a face din Justiţie un instrument de luptă politică”. Întrebat dacă ar trebui să aibă loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care ministrul Justiţiei să prezinte toate aceste acte normative, liderul ALDE a spus că Toader şi-a asumat aceste lucruri. Nu e vorba că-şi doresc social-democraţii, eu cred că ministrul şi-a asumat aceste lucruri pe care doreşte să le facă şi cred că le face, numai că probabil munca pe care o presupune în spate, echipele de experţi ale ministerului au nevoie de ceva timp să termine cu elaborarea tuturor acestor propuneri de acte normative”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

UDMR vrea demiterea ministrului

În schimb, Toader este criticat de reprezentanții UDMR, partid care susține PSD în Parlament, deși nu face parte din coaliția de guvernare. OUG 7 ar fi trebuit abrogată, iar ministrul Justiției, Tudorel Toader demis, este de părere liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, care precizează că aleșii Uniunii vor vota moțiunea simplă împotriva ministrului. „Efectiv, după multe dezbateri politice și juridice în Parlament, când anumite lucruri s-au cristalizat, a venit ministrul Justiției, a trântit, că nu pot să spun altfel, o OUG, prin care a bulversat din nou totul”, a spus el.Întrebat dacă ar fi ordonanţa ar fi trebuit abrogată, Korodi a răspuns: „normal ar fi fost să fie abrogată”. Va vota UDMR moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției? ”Noi avem o decizie fermă: vom vota pentru moțiunea simplă, vom vota împotriva ministrului”, spune el. Întrebat dacă asta înseamnă că și-ar dori ca Tudorel Toader să fie demis, Attila Korodi a răspuns: ”Eu cred că da”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă