Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Primarii îi cer premierului o lege mai simplă a achiziţiilor publice

Primarii municipiilor-reşedinţă de judeţ i-au cerut, vineri, premierului Viorica Dăncilă, în timpul unei întâlniri la Palatul Victoria, simplificarea legii achiziţiilor publice şi debirocratizarea procedurilor pentru a atrage mai uşor fondurile europene.

Share

Rl online 0 comentarii

02.03.2018 - 15:11

”S-a discutat despre proceduri, să le simplificăm, s-a discutat despre proprietate, dar şi despre zona achiziţiilor. Sunt cele trei direcţii care sunt în parcursul pentru atragerea fondurilor europene. (...) Colegii au avut pe cele trei direcţii probleme probleme specifice proiectelor pe care le-au depus. Ne interesează foarte mult mobilitatea, ne interesează ca avizele să meargă mult mai rapid şi să câştigăm timp, pentru că suntem deja în 2018 şi nu există pe domeniul respectiv un fond atras”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

El a mai spus că, în privinţa legii achiziţiilor publice, nu s-a discutat pe lege, ci s-a evocat dorinţa de a fi simplificată.

”Pe transfrontalier în relaţia cu Ungaria o achiziţie publică se rezolvă în 60 de zile. La noi, dacă există o contestaţie, se rezolvă în doi ani. Întrebarea este: cine câştigă? Statul pierde sigur. Trebuie să existe o lege a achiziţiilor mult mai simplă. Pe proiectele de preaderare România a fost locul întâi în Europa la absorbţie. Ce s-a întâmplat cu noi de nu reuşim să facem acum în aderarea absorbţiei? Este, de fapt, o problemă generată de birocraţie. Cred că debirocratizarea este cea mai importantă”, a adăugat el.

La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a mai spus că nu primăriile sunt vinovate de nivelul redus al fondurilor europene.

”Cred că a fost o discuţie pozitivă. Suntem într-o reală întârziere - o încercare subtilă de a aduce această chestiune în sarcina autorităţilor locale. Nu a ţinut, pentru că de fapt ghidurile au plecat foarte târziu, cu dese modificări. În cele din urmă cred că s-au lămurit câteva aspecte, mai ales pentru stabilitatea acestor documentaţii care sunt către autorităţile locale şi încercarea de a accelera, chiar şi de a recupera din pierderea de timp care s-a petrecut până acum”, a declarat Chirica.

Premierul Viorica Dăncilă a avut, vineri, o întâlnire de lucru cu primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, reprezentanţii AM POR şi directorii Agenţiilor de Dezvoltare Regională pentru a analiza stadiul implementării finanţărilor europene destinate autorităţilor publice locale.

Comentarii

loading...