7.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăPoliticăPrima ședință de Guvern după trei săptămâni. Ar putea fi discutată hotărârea...

Prima ședință de Guvern după trei săptămâni. Ar putea fi discutată hotărârea de rectificare bugetară

Şedinţa este programată să înceapă la ora 13.00. Precedenta şedinţă de Guvern a avut loc pe 2 august.

Guvernul a transmis miercuri dimineaţă că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de convocare în regim de urgenţă a şedinţei Consililui Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018.

Executivul precizează că a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consililui Suprem de Apărare a Ţării. „Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgenţă, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plăţii cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistenţa socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuilei pentru plata contribuţiei României la Uniunea Europeană, precum şi finanţarea activităţilor de combatere a pestei porcine africane”, argumentează Guvernul.

Anunţul privind solicitarea Executivului de convocare a CSAT a fost făcut marţi seară, la Antena 3, de liderul PSD, Liviu Dragnea, care susţinea că este o premieră ca hotărârea de rectificare bugetară să nu fie aprobată de CSAT. El a spus că, potrivit legii, premierul a recurs la varianta în care o treime din membrii Consiliului convoacă CSAT, iar scrisoarea Vioricăi Dăncilă în acest sens este deja la Cotroceni.

Eugen Teodorovici, decis să treacă hotărârea de rectificare bugetară

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că, în cazul în care nu primeşte în cursul zilei un răspuns de la Administraţia Prezidenţială privind convocarea CSAT pe tema rectificării bugetare, Guvernul va solicita această convocare. Teodorovici a spus că, în mod normal, săptămâna viitoare va fi votată în Guvern hotărârea de rectificare bugetară.

Ministrul a fost întrebat dacă mai aşteaptă un răspuns având în vedere că Administraţia Prezidenţială a transmis că se aşteaptă acordul tuturor membrilor CSAT pentru rectificare. „Cât timp nu avem un răspuns clar din partea Secretariatului CSAT pentru un astfel de aviz, vom solicita noi convocarea CSAT”, a declarat el.

Întrebat dacă săptămâna viitoare va fi votată în Guvern rectificarea, Teodorovici a spus că în mod normal da. Tot marţi, Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în prezent, secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) face demersurile necesare pentru obţinerea acordului individual al membrilor CSAT pentru emiterea unei hotărâri privind propunerile de rectificare bugetară pentru 2018 al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale – Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale ar urma să fie redus cu 11,1 milioane de lei ca urmare a rectificării bugetare pe care Guvernul intenţionează să o facă, Preşedinţia acuzând că această rectificare  nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Executivul apelând la o formă de sabotaj bugetar. În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că instituţia nu are angajamente pentru tot bugetul alocat, refuzând să-şi modifice decizia.

Cele mai citite

România pierde la limită cu Georgia la Trofeul Carpați

Naționala „tricoloră” a încheiat competiția amicală pe locul trei, după o înfrângere surprinzătoare, scor 34-35, în fața Georgiei. România cedează în ultimele secunde România a suferit...

Peste jumătate de milion de locuri de muncă vacante: Deficitul forței de muncă persistă în România

În perioada ianuarie-octombrie 2024, România a înregistrat 543.440 de locuri de muncă vacante, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...
Ultima oră
Pe aceeași temă