Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premierul Viorica Dăncilă s-a arătat receptivă la doleanțele baronilor locali

Președinții consiliilor județene vor fi aleși prin vot direct

Președinții consiliilor județene vot fi aleși, din nou, prin votul direct al cetățenilor, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată, luni, de Guvernul Dăncilă.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 03.06.2019 - 16:33

Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. Ei se bazează pe notorietatea lor pentru a fi aleși direct. 

Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. Ei se bazează pe notorietatea lor pentru a fi aleși direct. 

 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, în debutul şedinţei de Guvern că va fi modificată legislaţia pentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să fie ales din nou prin vot direct de către cetăţeni. Premierul a susţinut că acest lucru va da mai multă legitimitate şi respondebilitate preşedinţilor care vor puneîn practică strategiile pentru care cetăţenii i-au ales. ”Preşedintele Consiliului judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, a argumentat premierul.

”Avem în şedinţa de azi (luni-n.red.) un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele CJ să fie ales, din nou, prin vor direct de comunitatea locală”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, ieri, la Palatul Victoria.

În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide. De-a lungul timpului, modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean a suferit modificări de la alegerea sa în mod indirect de către consiliile județene în perioada 1991-2008, la alegerea sa prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat în perioada 2008-2016 și revenirea la alegere în mod indirect începând cu anul 2016, se arată în nota de fundamentare a proiectului. În 2015, Parlamentul a introdus alegerea președinților CJ de către consilieri, fiind vorba de o încercare a liderului PSD Victor Ponta de a-i controla pe baronii locali. 

”Având în vedere efectele pozitive ale alegerii președintelui consiliului județean în mod direct de către colectivitatea locală de la nivelul județului, se impune revenirea la scrutin uninominal în ceea ce privește alegerea președintelui consiliului județean”, se precizează în nota de fundamentare. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Dezvoltării.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că schimbarea legii electorale făcută ieri prin ordonanţă de urgenţă este ”o concesie” pe care premierul vrea să o facă ”baronilor PSD”, în încercarea de a le câştiga sprijinul.

 

Comentarii

loading...