6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Ungariei a fost în România dar n-a trecut pe la Iohannis....

Președintele Ungariei a fost în România dar n-a trecut pe la Iohannis. I-a vizitat doar pe ceangăi

Președintele Ungariei, János Áder, a fost, vineri, 18 mai, în România, într-o vizită extrem de discretă.

Potrivit agenției de presă ungare MTI, “János Áder a făcut vineri o vizită în localitatea Lespezi din judeţul Bacău”, pentru a-i vizita pe etnicii ceangăi care trăiesc în această regiune a României.

MTI subliniază că “János Áder este primul şef de stat ungar care face o vizită în comunitatea ceangăilor din Moldova”, în condițiile în care ceangăii sunt socotiți de guvernul de la Budapesta drept cetățeni români de naționalitate maghiară.

Șeful statului ungar a vizitat localitatea Lespezi din judeţul Bacău întrucât acesta este “noul loc în care a fost implementat programul educaţional maghiar pentru Moldova şi unde preşedintele a fost întâmpinat cu un program de obiceiuri, cântece, dansuri şi poveşti ale ceangăilor”.

László Pogár, preşedintele Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova (AMCM), l-a întâmpinat pe şeful statului ungar și a declarat că ceangăii din Moldova aşteaptă de 400 de ani ca un rege sau un şef de stat din Ungaria să facă o vizită comunităţii lor, lucru care s-a întâmplat în anul 2018 pentru prima dată.

La rândul lui, János Áder a explicat că se află în politică de 28 de ani, dar până acum încă nu a primit un compliment aşa de mare. El a mai adăugat că nu cunoaşte să fie vreun loc în care el să fi fost primul după 400 de ani. Preşedintele Ungariei a citit, în Moldova, un text al etnografului Zoltán Kallós care pe vremuri a fost învăţător în Lespezi: “Pe măsură ce multe popoare au dispărut din Bazinul
Carpatic, noi, printr-o minune, am reuşit să rămânem maghiari. Această cultură ne-a păstrat de mii de ani. Toţi avem datoria de a transmite tradiţiile strămoşilor noştri şi generaţiei următoare. Această muncă se poate face numai cu credinţă, devotament şi abnegaţie. Vom fi maghiari până când vom cânta în limba maghiară şi vom dansa în limba maghiară”.

Potrivit agenției MTI, “numărul romano-catolicilor din Moldova care vorbesc un dialect al limbii maghiare este estimat la 30-40 de mii”.

În România, președintele János Áder s-ar fi aflat în vizită neoficială și n-a avut nicio întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, imediat după ce avionul lui János Áder a aterizat la Bacău, șeful statului ungar a beneficiat de protecție din partea SPP.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă