Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

János Áder (Foto: Zoom.hu)

Președintele Ungariei a fost în România dar n-a trecut pe la Iohannis. I-a vizitat doar pe ceangăi

Președintele Ungariei, János Áder, a fost în vizită în România dar n-a ajuns la București și n-a avut nicio întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.05.2018 - 12:37

Președintele Ungariei, János Áder, a fost, vineri, 18 mai, în România, într-o vizită extrem de discretă.

Potrivit agenției de presă ungare MTI, "János Áder a făcut vineri o vizită în localitatea Lespezi din judeţul Bacău", pentru a-i vizita pe etnicii ceangăi care trăiesc în această regiune a României.

MTI subliniază că "János Áder este primul şef de stat ungar care face o vizită în comunitatea ceangăilor din Moldova", în condițiile în care ceangăii sunt socotiți de guvernul de la Budapesta drept cetățeni români de naționalitate maghiară.

Șeful statului ungar a vizitat localitatea Lespezi din judeţul Bacău întrucât acesta este "noul loc în care a fost implementat programul educaţional maghiar pentru Moldova şi unde preşedintele a fost întâmpinat cu un program de obiceiuri, cântece, dansuri şi poveşti ale ceangăilor".

László Pogár, preşedintele Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova (AMCM), l-a întâmpinat pe şeful statului ungar și a declarat că ceangăii din Moldova aşteaptă de 400 de ani ca un rege sau un şef de stat din Ungaria să facă o vizită comunităţii lor, lucru care s-a întâmplat în anul 2018 pentru prima dată.

La rândul lui, János Áder a explicat că se află în politică de 28 de ani, dar până acum încă nu a primit un compliment aşa de mare. El a mai adăugat că nu cunoaşte să fie vreun loc în care el să fi fost primul după 400 de ani. Preşedintele Ungariei a citit, în Moldova, un text al etnografului Zoltán Kallós care pe vremuri a fost învăţător în Lespezi: “Pe măsură ce multe popoare au dispărut din Bazinul
Carpatic, noi, printr-o minune, am reuşit să rămânem maghiari. Această cultură ne-a păstrat de mii de ani. Toţi avem datoria de a transmite tradiţiile strămoşilor noştri şi generaţiei următoare. Această muncă se poate face numai cu credinţă, devotament şi abnegaţie. Vom fi maghiari până când vom cânta în limba maghiară şi vom dansa în limba maghiară".

Potrivit agenției MTI, "numărul romano-catolicilor din Moldova care vorbesc un dialect al limbii maghiare este estimat la 30-40 de mii".

În România, președintele János Áder s-ar fi aflat în vizită neoficială și n-a avut nicio întâlnire cu președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, imediat după ce avionul lui János Áder a aterizat la Bacău, șeful statului ungar a beneficiat de protecție din partea SPP.

Comentarii

loading...