22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele României - primit la Casa Albă. Care pot fi consecințele vizitei

Președintele României – primit la Casa Albă. Care pot fi consecințele vizitei

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA are o semnificație specială, întrucât ea este programată la 30 de ani de la căderea comunismului în România.

Analistul de politică externă Valentin Naumescu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, explica, marți seară, la un post de televiziune, că președintele Donald Trump ar fi urmat să vină și el în vizită la București, în anul 2019. Întrucât acest lucru nu s-a realizat în 2019, vizita liderului de la Casa Albă în România va avea loc, probabil, în anul 2020.

Evident, contacte între autoritățile de la București și de la Washington au loc permanent, pe toate nivele ierarhice, dar primirea unui șef de stat al României la Casa Albă simbolizează continuarea sprijinului SUA pentru România.

Poate cel mai important domeniu de cooperare între România și SUA, care a început chiar mai înainte de primirea României în NATO, este cel militar.

În prezent, bugetul Apărării a atins, în România, nivelul de 2 la sută din PIB – nivel solicitat chiar de președintele Trump, dar pe care nu toate statele membre NATO îl asigură, iar pe baza acestui buget, partea română derulează o serie de achiziții pentru Apărare, foarte multe dintre ele referindu-se la armament de fabricație americană. Unul dintre cele mai cunoscute exemple în acest sens este cel al avioanelor de luptă F-16, deja intrate în dotarea Forțelor Aeriene ale României. În urma acestei achiziții, România a obținut și promisiunea SUA că va fi implicată în programul avioanelor F-35.

La rândul lor, Statele Unite au trimis, în ultimii ani, contingente tot mai numeroase de militari, însoțiți de tehnică de luptă, în România, acest lucru fiind necesar și ca măsură de protecție a Flancului Estic al NATO în fața politicii agresive a Rusiei, mai ales după ocuparea peninsulei Crimeea.

România a reușit să se afirme nu doar ca beneficiar, ci și ca furnizor regional de securitate, atât în cadrul NATO cât și în parteneriat bilateral cu SUA. Unele dintre cele mai dure misiuni la care militarii români au cooperat cu cei americani au fost cele din Irak și din Afganistan – aceasta din urmă derulându-se și în prezent. În mod cert, militarii americani își vor menține prezența în România, iar militarii români vor continua să participe la misiuni internaționale conduse de SUA.

Pentru șeful statului român, cel mai important obiectiv al actualei vizite în SUA ar putea fi suspendarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA. Un alt subiect important este exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagră.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă