Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Preşedintele Iohannis urmează să ia o decizie în privinţa legii bugetului de stat pe 2019

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să ia o decizie în privinţa legii bugetului de stat pe 2019 şi a legii bugetului asigurărilor sociale, pe care o va face publică în zilele următoare, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobeovolschi.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.02.2019 - 13:34

”Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an! Abia astăzi bugetul de stat pentru anul 2019 a ajuns la Preşedintele României pentru promulgare. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenţia că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD”, a transmis, miercuri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.

Aceasta a afirmat că ”bugetul pentru anul 2019, croit din imaginaţia PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România”.

”În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, aşa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor. Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiţii de legalitate şi procedură”, a mai spus Dobrovolschi.

Aceasta a afirmat că întârzierea bugetului ”denotă lipsa de soluţii a Guvernului PSD, soluţii pentru problemele reale ale cetăţenilor”.

”Un Guvern care şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio, iată, şi acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor. Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat priorităţile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Aceasta susţine că ”însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României”.

”Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliţia majoritară este presărat cu estimări suprarealiste şi, de fapt, nu ţine cont de contextul economic. Taxele şi impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, preţurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că şi în 2019 situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul. Preşedintele României consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente. În realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent şi introduce prevederi bugetare «din pix» în privinţa fondurilor europene. Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid”, a mai spus Dobrovolschi.

Aceasta a afirmat că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menţionate ”creşterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creşteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs şi de care PSD profită în cea mai mare măsură”.

”De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investiţiilor indispensabile pentru calitatea vieţii cetăţenilor la nivelul comunităţilor locale. În schimb, şi în 2019 rămân acut subfinanţate sectoare cu adevărat prioritare, precum sănătatea, educaţia, infrastructura, de a căror dezvoltare ar beneficia, evident, toţii românii. Din cauza propriei incompetenţe în gestionarea banilor publici, PSD în pană de soluţii. Este elocvent cazul bugetelor administraţiilor locale, pe seama cărora s-a realizat în acest an închiderea în ţinta de deficit a bugetului naţional”, susţine Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis a anunţat că, având în vedere toate aceste elemente, ”preşedintele României urmează să ia o decizie în privinţa Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care o va anunţa public în zilele următoare”.

Comentarii

loading...